Govor

Spoštovane kolegice, spoštovani kolegi, lepo pozdravljeni!

Naj vam uvodoma povem, da bom sejo po pooblastilu predsednika Odbora za zadeve Evropske unije, gospoda Franca Breznika, kot podpredsednik odbora vodil jaz.

In začenjam 42. sejo Odbora za zadeve Evropske unije.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje danes ne morejo udeležiti, torej predsednik Franci Breznik, na seji kot nadomestni člani odbora s pooblastili pa sodelujejo: kolega magister Miroslav Gregorič nadomešča kolega Aleša Rezarja, kolega Rastislav Vrečko nadomešča kolega dr. Martina Premka in kolega Dušan Stojanovič nadomešča kolega poslanca Tomaža Laha.

Obveščam vas, da so na sejo povabljeni poslanci Evropskega parlamenta iz Republike Slovenije, Urad predsednice Republike Slovenije, Kabinet predsednika Vlade ter predstavniki Vlade in Državnega sveta.

Vse navzoče lepo pozdravljam in prehajam na določitev dnevnega reda seje odbora, ki ste ga prejeli s sklicem seje.

Ker v poslovniškem roku nisem prejel predlogov za njegovo spremembo, je določen takšen dnevni red seje, kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG STALIŠČA REPUBLIKE SLOVENIJE DO PRIPOROČILA SKLEPA SVETA O ODOBRITVI ZAČETKA POGAJANJ O PRAVILIH O DIGITALNI TRGOVINI Z REPUBLIKO KOREJO IN SINGAPURJEM.

Gradivo k točki smo prejeli od Vlade 18. 5. 2023 na podlagi prvega odstavka 4. člena Zakona o sodelovanju med Državnim zborom in Vlado v zadevah Evropske unije. Skrajni rok za njegovo obravnavo v Državnem zboru je danes. Gradivo k tej točki je bilo v skladu z določili Poslovnika Državnega zbora dodeljeno v obravnavo Odboru za zadeve Evropske unije kot pristojnemu odboru in Odboru za gospodarstvo kot matičnemu delovnemu telesu. Slednji ga je obravnaval na 7. seji 1. junija in sprejel mnenje, ki smo ga prejeli.

Sedaj pa prosim državnega sekretarja, gospoda Matevža Frangeža na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport, da nam predstavi priporočilo, sklep sveta in zlasti predlog stališča Republike Slovenije.

Državni sekretar, izvolite.