Govor

Lep pozdrav vsem, bomo kar začeli današnjo sejo. Lepo pozdravljam vse članice in člane obeh odborov in vse vabljene in vse ostale prisotne in se vam tudi zahvaljujem, ker ste se odzvali našemu vabilu.

Začenjam 23. nujno sejo Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, ki jo bomo izpeljali skupaj z Odborom za izobraževanje, znanost in mladino na temo preventivnega delovanja glede medvrstniškega nasilja. Za skupno sejo sva se predsednici odločili seveda tudi na pobudo članic in članov po vseh pretresljivih dogodkih v zadnjih tednih v Sloveniji in tudi v naši neposredni bližini. Želimo slišati pristojne in razmišljanja strokovnjakov in vseh vas vabljenih o najboljših metodah, predvsem preventivnih, s katerimi lahko obvladujemo oziroma preprečimo medvrstniško nasilje in kakršnokoli nasilje sploh in s tem prispevamo k varnosti otrok, mladin, mladostnikov in vseh prebivalcev in prebivalk Slovenije.

Na današnji seji s pooblastili na Odboru za notranje zadeve sodeluje gospod Robert Janev, ki nadomešča poslanko Janjo Sluga, gospod Franci Kepa, ki nadomešča Branka Grimsa, poslanka Alenka Jeraj, ki nadomešča poslanca Žana Mahniča in poslanka Alenka Helbl, ki nadomešča poslanko Anjo Bah Žibert in še poslanka Tatjana Greif, ki nadomešča poslanko Natašo Sukič, poslanec Damijan Zrim, ki nadomešča poslanca Jonasa Žnidaršiča, poslanec Gašper Ovnik, ki nadomešča poslanko Sanjo Gazinkovski. S predsednico Odbora za izobraževanje, znanost in mladino sva se dogovorili, da današnjo sejo vodi ona in Mirjam, predajam ti besedo. Izvolite.

PREDSEDNICA DR. MIRJAM BON KLANJŠČEK: Hvala. spoštovane kolegice in kolegi, začenjam 15. nujno sejo Odbora za izobraževanje, znanost in mladino. Tudi sama lepo pozdravljam članice in člane obeh odborov, vse vabljene in prisotne na seji.

Obveščam vas, da so zadržani iz seje naslednji poslanci Dejan Zavec, ki ga nadomešča kolegica Monika Pekošak, potem Tomaž Lisec, ki ga nadomešča kolega Anton Šturbej in kolega Jožef Lenart, ki ga nadomešča kolega Andrej Kosi.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje obeh odborov. Ker v poslovniškem roku niso prejeli predlogov za njegovo spremembo, je določen takšen dnevni red seje, kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - SEZNANITEV S SISTEMOM PREVENTIVNEGA DELOVANJA MINISTRSTVA ZA VZGOJO IN IZOBRAŽEVANJE TER POLICIJE GLEDE PROBLEMATIKE NASILJA MED MLADOLETNIMI. Gradivo je objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora s sklicem. Dodatno smo prejeli tudi prispevek Učiteljskega in vzgojiteljskega društva Slovenije. Na sejo so bili vabljeni vsi, ki so razvidni iz sklica. Uvodoma, torej dodatno smo vabili še nekatere, ampak tudi ti so objavljeni na spletni strani. Zdaj pa uvodoma bom predstavila razloge za današnjo sejo. Problematika nasilja je ena od najkompleksnejših problematik, s katerimi se sooča naša država. Po statističnih podatkih policije je medvrstniško nasilje v porastu. Da je temu tako, pričajo tako številne medijske objave kot objave na družbenih omrežjih. Ker naraščajoče medvrstniško nasilje predstavlja veliko težavo za družbo kot celoto, zlasti pa za vse, ki se s to problematiko srečujejo vsakodnevno, tako otroci in njihovi starši kot pedagoški delavci, sem se že pred časom odločila za sklic seje našega odbora z namenom širše razprave o navedeni problematiki. Kot je bilo že povedano, pa sva s kolegico Terezo Novak, ki je sicer predsednica Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, v luči tragičnih dogodkov v osnovni šoli v Srbiji odločili, da sejo vsebinsko razširiva tudi na področje notranjih zadev in spletnega nasilja ter jo izpeljeva kot skupno sejo obeh odborov. Uvodoma naj vsem vabljenim zaželim dobrodošlico. Izjemno me veseli, da ste se v najinem vabilu odzvali v tako velikem številu. Verjamem, da bo naša razprava plodna, strokovna in bo prispevala k učinkovitejšemu prepoznavanju in obravnavi nasilja. Le usklajeno sodelovanje pomeni utrjevanje temeljev za delo, najprej na sistemski ravni, posledično pa tudi pri konkretnih primerih obravnav povzročiteljev nasilja in žrtev. Pri tem sta ključnega pomena izobraževanje in usposabljanje vseh, ki se pri svojem delu srečujejo z žrtvami ali povzročitelji nasilja, zato da lahko pri svojem delu pravočasno in ustrezno ukrepajo. Pot do izboljšanja družbenih odnosov bo zahtevna, vendar je včasih dovolj, da slišimo in ukrepamo, saj to lahko pomeni tisti prvi začetni korak k spremembi. Besedo pa zdaj predajam ministru za vzgojo in izobraževanje, dr. Darju Feldi, izvolite.