Govor

Dober dan! lepo pozdravljeni! Začenjam 6. redno sejo Komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti. Lepo pozdravljam članice in člane komisije in seveda še posebej toplo pozdravljam vse vabljene na današnjo sejo. Mogoče se nam bodo v nadaljevanju še nekateri pridružili, nekateri pa so se nam že predhodno opravičili.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednji člani komisije: gospod Aleksander Reberšek in gospa Meira Hot.

Na seji kot nadomestni člani komisije s pooblastili sodelujejo: namesto gospoda Dušana Stojanoviča je z nami gospod Bojan Čebela, ga lepo pozdravljam in namesto gospoda Andreja Hoivika je z nami oziroma verjetno se nam bo še pridružil, gospod Branko Grims.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red in sicer: Problematika upokojencev in skrb za starejše.

Ker k dnevnemu redu seje ni bilo predlogov za razširitev oziroma za umik katere od predlaganih točk, je določen dnevni red seje, kot je bil predlagan s sklicem.

Prehajamo torej na obravnavo 1. TOČKE DNEVNEGA REDA.

Kot že rečeno, bomo danes zlasti s tistimi, ki ste povabljeni na današnjo sejo, spregovorili o širši problematiki upokojencev in o skrbi za starejše.

Na sejo sem vabila ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, gospoda Luko Mesca, ministra za solidarno prihodnost gospoda Simona Maljevaca, ministra za zdravje dr. Danijela Bešiča Loredana, generalnega direktorja ZPIZ-a, Marijana Papeža, varuha človekovih pravic, gospoda Petra Svetino, društvo Inštitut 1. oktober in Civilno iniciativo Glas upokojencev, Skupnost centrov za socialno delo, Inštitut Republike Slovenije za socialno varstvo, Zvezo društev upokojencev Slovenije, Spominčica - Alzheimer Slovenija, Hiša dobre volje, Sindikat upokojencev Slovenije, Socialno zbornico Slovenije, Zavod za oskrbo na domu Ljubljana, Zavod Pristan, Sindikat zdravstva in socialnega varstva Slovenije, DEOS d. o. o., MN - Moj načrt, Družba za zagotavljanje osebnih storitev d. o. o., Center celostne oskrbe d. o. o., Custodia - oskrba na domu in pomoč družini ter Inštitut za dolgotrajno oskrbo.

Od vabljenih so se nam opravičili Inštitut za dolgotrajno oskrbo, Zveza društev upokojencev Slovenije, Ministrstvo za solidarno prihodnost ter Zavod Pristan.

S sklicem seje ste kot gradivo prejeli poslanska vprašanja, objavljena na spletnih straneh Državnega zbora, ter vloge, posredovane Komisiji za peticije, človekove pravice in enake možnosti, objavljene v sistemu Udis in ste jih članice in člani komisije prejeli, po sklicu seje pa ste prejeli še predlog sklepov z dne 22. maj 2023, ki so objavljeni na e-klopi.

In pričenjam z obravnavo te točke dnevnega reda in preden dam besedo najprej, mislim, da Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, naj samo zelo na kratko povem nekaj besed za sklic te seje.

Veste, da že kar, ne samo danes, ampak že kar nekaj let govorimo o tem, da je potrebno zagotoviti dostojno pokojnino upokojencev, da lahko živijo. Poudarek je na tem, da lahko živijo, ne da samo preživijo. Revščina je problem in to tisti in to zlasti revščina med starejšimi, torej upokojenci in tistimi, ki so celo življenje sicer pošteno delali za svoje plačilo, danes pa so mnogi na robu preživetja.

Zdaj, mislim, da nekaj dni nazaj je izšlo poročilo Evropske komisije, ki naslavlja, bom rekla, podatke in pa to, kaj se odvija v posamezni članici Evropske unije. To poročilo Evropske komisije je naslovljeno seveda tudi na Slovenijo in znotraj tega poročila je kar nekaj zanimivih podatkov, med katerimi je zanimivo povedati, da v tem zadnjem poročilu ponovno zapišejo, da so najbolj na preizkušnji starejše ženske nad 65. let, vdove, te se res soočajo s hudo revščino in s siromaštvom in mislim, da tukaj moramo danes spregovoriti tudi o tem.

Zdaj, veste, da imamo tudi izjemno visoko inflacijo, zaradi tega so višje cene najbolj osnovnih dobrin. To je velik problem za upokojence. Že do sedaj so težko prišli skozi mesec, zdaj je situacija še bistveno težja in prav revščina ter siromaštvo ter tudi pomanjkanje osnovnih dobrin predstavljajo tudi enega izmed največjih posegov v človekovo dostojanstvo in človekovo dostojanstvo je ena od človekovih pravic. Siromaštvo in revščina vodita tudi v socialno izključenost. Ta socialna izključenost je na tej točki pomembna tudi iz tega vidika, ker, če pogledamo, boste videli, da je, mislim, da z več kot 7 % so šle navzgor tudi storitve, vezane na družbeno mrežo, če tako rečem, se pravi, na kulturo pa rekreacijo. In veste, da je za upokojence in za starejše to prav tako pomembno, tukaj se krepi njihova mreža, komunicirajo med seboj. In zdaj se je vse to še podražilo, kar seveda je problem. Da ne omenjam energetske revščine, ki je še dodatno obremenila, pa ne govorimo tukaj samo o upokojencih, ampak tudi družine na splošno.

Pri blaginji upokojencev seveda moramo govoriti o dveh, najmanj o dveh stvareh, o kakovosti in dostopnosti zdravstvene oskrbe. Veste, da še v Državni zbor prihaja Zakon o dolgotrajni oskrbi; ko bo, bomo lahko pač pogledali celovito, kakšne rešitve so pripravljene. Druga stvar pa je tudi, da so mnogi, to moramo vedeti, ostali brez zdravnika, osebnega. Seveda je to že dolgo časa problem, ki ni nastal danes, je pa seveda eskaliral v zadnjih mesecih. Vmes so se že naredili nekateri ukrepi, ampak se je pa številka zdaj, kakor sem gledala, mislim, da celo v prejšnjem tednu še povečala. Tako da mogoče bi tudi ta vprašanja malo odprli, sploh tisti, ki ste danes vabljeni na to sejo.

In pa seveda druga točka je skrb za starejše, torej, kako res zagotoviti celovito obravnavo, da se bodo v jeseni življenja res dobro počutili. Vsi bomo enkrat tam in je prav, da za te stvari tudi poskrbimo. Jaz sem tudi, bom rekla, hodila po terenu, veliko tudi po različnih oblikah institucionalnega varstva, obiskala domove za starejše. Vidim, s čim vse se soočajo, največkrat s pomanjkanjem specifičnega kadra in s premalo prostorskih kapacitet. Skratka, to moramo vse nasloviti.

Torej, mnogi starejši se soočajo s hudimi stiskami, še posebej v zadnjem času pa zaradi draginje in te več kot desetodstotne inflacije. Mogoče bi dala še en podatek, ki ga jaz vidim kot zaskrbljujočega, in sicer, da skupno od skoraj šeststo triintrideset tisoč upokojencev, ki so v mesecu aprilu 2023 prejeli bodisi starostno, delno invalidsko, družinsko ali pa vdovsko pokojnino, ima kar šestinštirideset procentov teh upokojencev pokojnino danes nižjo od osemsto evrov, prag tveganja revščine pa je, kot veste, osemsto sedemindvajset evrov, in to, mislim, da pove vse o položaju. Povprečna pokojnina tako praviloma ne dosega niti praga revščine, pokojnina za polnih štirideset let delovne dobe pa je trenutno že skoraj za sto štirideset evrov nižja od zneska praga revščine. Zdaj, o tej situ v tej situaciji se marsikaj govori, zdaj veste, da smo mi, mislim, da v zadnjih dveh letih še prejšnje Vlade sprejeli oziroma je bila povišana zagotovljena pokojnina. Zdaj mislim, da je rečeno v zavezah koalicije, da bo v letu dva tisoč triindvajset za polno delovno dobo znašala najmanj do sedemsto evrov, torej, da naj bi se to dvignilo na za deset odstotkov nad prag tveganja revščine, kar pomeni, da bi potem morali upokojenci za štirideset let delovne dobe prejeti pokojnino v znesku, mislim, da nekje devetsto deset evrov, trenutno pa pokojnina znaša šeststo sedeminosemdeset celih petinsedemdeset evrov. Mislim, da so to ti osnovni podatki. Mogoče bi rekla samo še to, da če pogledamo samo na področju inflacije, kaj se je in uskladitve pokojnin, kaj se je dogajalo februarja 2022, je bila recimo redna uskladitev pokojnin v višini 4,4 %, ob tem, da je bila inflacija 2023 4,9 %. Eno leto kasneje, torej februarja 2023, pa redna uskladitev pokojnin v višini 5,2 %, ob tem pa je bila inflacija 10,3 % in to pomeni, da je bila uskladitev recimo v letu 2022 glede na inflacijo občutno višja.

V nadaljevanju bom dala zdaj seveda besedo vabljenim na sejo, se bom pa potem še v razpravi, ko bom odprla razpravo poslank in poslancev, če bo potrebno, vključila še v nadaljnjo razpravo, mogoče tudi glede tega, kar je bilo, kar je sedaj aktualno glede napovedi predsednika Vlade, ki jih je dal na medgeneracijskem srečanju glede tega ena cela odstotnega povišanja pokojnin in pa glede, kako to ste poimenovali, božičnega dodatka, mogoče to tudi v nadaljevanju.

Sedaj pa dajem besedo najprej državnemu sekretarju … / oglašanje iz dvorane/ Želite postopkovno, gospa Tamara Vonta, izvolite, v skladu z 69. členom Poslovnika, izvolite.