Govor

Hvala za besedo, predsedujoči. Lep pozdrav vsem prisotnim.

Pred vrati je torej prva obletnica trenutne Vlade. Napovedi s strani koalicijskih strank in obljube ljudem so bile velike, po letu dni naši državljani zato povsem upravičeno pričakujejo konkretna dejanja, predvsem pa realizacijo zavez iz podpisane koalicijske pogodbe. Še posebej to velja za najranljivejše skupine, med katere zagotovo sodijo tudi slovenski upokojenci, ki se jim v mesecih draginje pod to Vlado vse bolj slabša njihov finančni in s tem tudi socialni položaj, saj Vlada svojih obljub ni izpolnila. Konec lanskega leta so tako naši državljani v svojih žepih že krepko občutili posledice energetske krize in draginje. Po uradnih statističnih podatkih danes živi v Sloveniji pod pragom revščine dobrih 12 % prebivalcev, od tega je kar 39 % upokojencev. V Poslanski skupini Slovenske demokratske stranke zato z zaskrbljenostjo spremljamo trenutne vladne načrte in ukrepe, ki pa so daleč od tega, kar ste koalicijske stranke ob

prevzemu vodenja Vlade obljubile ljudem, še zlasti pa upokojencem. V nasprotju s trenutno vlado smo v prejšnji vladi, ki jo je vodil gospod Janez Janša, kot takratna koalicija manj govorili in obljubljali, smo pa predvsem veliko delali, reševali probleme in stiske ljudi ter pomagali vsem, tudi upokojencem. Le-tem smo uzakonili višje pokojnine, izplačali trikraten solidarnostni dodatek, katerega je takrat prejelo več kot 300 tisoč upokojencev z nizkimi pokojninami, popravili smo krivične določbe pokojninskega zakona in s tem odpravili dolgoletne diskriminacije do kmečkih zavarovancev in upokojencev z odkupljenimi leti, zagotovili smo brezplačen javni medkrajevni prevoz za vse upokojence, dvignili najnižje invalidske pokojnine in zagotovljene pokojnine za 40 let delovne dobe, upokojencem izplačali energetski voucher in turistične bone, potrdili številne investicije v domove za starejše, pri čemer pa naj vas spomnim, spoštovana koalicija, da je mandat naše Vlade trajal zgolj 2 leti. In kakšen je položaj slovenskih upokojencev po letu dni vaše Vlade? Najbolj zaskrbljujoč je podatek, da skupno od skoraj že 633 tisoč upokojencev, ki so v mesecu aprilu 2023 prejeli starostno, delno invalidsko, družinsko ali vdovsko pokojnino, ima kar 46 % teh upokojencev svojo pokojnino danes nižjo od 800 evrov, prag tveganja revščine pa trenutno znaša 827 evrov. Povprečna pokojnina tako praviloma ne dosega niti praga revščine, pokojnina za polnih 40 let delovne dobe pa je trenutno že skoraj za 140 evrov nižja od zneska praga revščine.

Koalicijske stranke ste se v svojem programu za delo 2022-2026 med drugim zavezale, da boste zagotovile dostojne pokojnine in varno starost. Še konkretnejša v tem zapisu je vaša zaveza, da bo v letu 2023 zagotovljena pokojnina za polno delovno dobo znašala najmanj 700 evrov oziroma da boste ob javnofinančni vzdržnosti zagotovljene pokojnine dvignili za 10 % nad pragom tveganja revščine, kar pomeni, da bi morali upokojenci za 40 let delovne dobe prejeti pokojnino v znesku 910 evrov. Ta pokojnina trenutno znaša 687,75 evrov.

Za leto 2024 sicer obljubljate pokojninsko reformo, a ljudje morajo do takrat preživeti, plačevati vse višje položnice in hrano za preživetje. Dejstvo torej je, da so upokojenci pod vašo Vlado prikrajšani in vse bolj revni, kot koalicija pa se več kot očitno niti ne trudite realizirati lastnih koalicijskih zavez.

V Poslanski skupini Slovenske demokratske stranke smo vas na vse hujše stiske upokojencev opozarjali že avgusta lani, in sicer ob sprejemu draginjske zakonodaje. Takrat ste prejem energetskega dodatka vezali zgolj na prejemnike denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka, katerega pa prejema zgolj nekaj več kot 10 % upokojencev, ne glede na dejstvo, da ima skoraj že polovica upokojencev pokojnine nižje od praga tveganja revščine. Naši amandmaji, da bi takrat vsi upokojenci, ki so se znašli v stiski, prejeli energetski dodatek, so bili s strani poslancev koalicije v celoti zavrnjeni. Kasneje ste zavrnili tudi naš zakonski predlog za dvig pokojnin in zmanjšanje socialne revščine med upokojenci, pa čeprav je predlog vseboval tudi zaveze iz vaše koalicijske pogodbe.

Kljub izpolnjevanju zakonskih pogojev za izredno uskladitev pokojnin in kar dvakratnemu pozivu sveta Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje jeseni lani in ponovno marca letos, Vlada izredne uskladitve pokojnin ni realizirala, je pa predsednik Vlade konec lanskega leta javnost, predvsem pa upokojence, zavajal z nekakšno predčasno uskladitvijo pokojnin, ki pa je seveda v resnici ni bilo. Upokojencem je bil izplačan zgolj dvakratni draginjski dodatek. Najrevnejšim upokojencem ste s tem dodatkom namenili celih 13 evrov. Ob 10 % stopnji inflacije, 19 % stopnji podražitvi hrane je nato sledila sicer zakonska obvezna redna uskladitev pokojnin, a za upokojence je Vlada takrat namenila dvig pokojnin v višini 5,2 %, socialne transfere pa sta usklajeno s stopnjo inflacije dvignili za 10 %.

Ob takšni Vladi se zato upokojenci upravičeno počutijo nevredne in pozabljene. V svojih stiskah so na ulici primorani zbirati podpise za to, kar so si v resnici s svojim delom in vplačilom v pokojninsko blagajno tudi zaslužili. Velika sramota za Vlado in koalicijo, ki ima danes na ulici pridne in delovne ljudi, ki Vladi sporočajo, da se od obljub pač ne da živeti.

V Slovenski demokratski stranki upokojencem s sklicem te seje zato sporočamo, da jih sliši in razume vsaj opozicija. V svojem sklicu smo zato oblikovali tudi 7 priporočil za izboljšanje njihovega socialnega in gmotnega položaja. V priporočilih koalicijskim strankam sporočamo, da naj vendarle prično uresničevati svoje obljube do upokojencev, za katere so se s podpisom programa za delo koalicije 2022-2026 tudi zavezale.

V drugi točki priporočil smo sledili sklepu Sveta Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, da Vlada realizira 3,5 odstotno izredno uskladitev pokojnin za vse upokojence in dodatno 1 odstotno uskladitev za tiste, ki so se upokojili do leta 2011. S tem bi Vlada vsaj približno dvig pokojnin uskladila z dvigom socialnih transferjev. V priporočilih sledimo tudi lastnim zavezam Vlade, da do 30. junija letos pripravi izhodišča za pokojninsko reformo, v katero se vključi tudi pravica upokojencev do 13. pokojnine in letnega dodatka ter da se do 1. julija 2023 pripravi zakonski predlog, ki bo podlaga za dvig vseh pokojnin, še posebej tistih do višine 1500 evrov. Ker kljub vse težjim razmeram številni upokojenci ne zaprosijo za izplačilo varstvenega dodatka, smo predlagali, da se do 1. julija odpravi zakonski pogoj za njegovo pridobitev, in sicer, da se odpravi obvezna izjava o premoženju otroka, ki potrjuje, da ne more preživljati staršev. Do 1. julija 2023 pa bi se pripravile tudi spremembe vdovske pokojnine, da bodo le-te izplačane v vsaj v višini zneska zagotovljene pokojnine. Dejstvo namreč je, da je revščina najbolj pereča prav med samskimi upokojenkami in vdovami.

V Poslanski skupini Slovenske demokratske stranke smo vladni koaliciji s temi priporočili ponudili roko sodelovanja v upanju, da bo tokrat pri tako pomembnih odločitvah prevladal razum in ne politično preigravanje. V stiskah so ljudje, ki so s svojim delom gradili Slovenijo, vzdrževali naš sistem in vplačevali v pokojninsko blagajno, danes pa od vladne koalicije pozabljeni in živijo pod pragom revščine. Zapisana priporočila so tako bila dana z namenom in v upanju, da boste koalicijski poslanci znali pokazati, da vam je bolj kot politični prestiž pomembnejše biti človek do človeka in boste dana priporočila tudi sprejeli. S tem bi bile vsaj nekatere koalicijske obljube upokojencem tudi bližje k izpolnitvi, a slednje se na včerajšnjem odboru ob obravnavi teh priporočil žal ni zgodilo. So pa bile tik pred to sejo s strani predsednika Vlade Roberta Goloba upokojencem znova dane nove obljube. Precej očitno je, da jih brez opozoril opozicije, predvsem pa sklica te seje ne bi bilo. Vlada jih namreč ob pripravi rebalansa proračuna niti ni načrtovala. Sicer pa tudi sprejeta amandmaja koalicije sta daleč od tega, kar ste se zavezali uresničiti za izboljšanje premoženjskega stanja slovenskih upokojencev. In če ste zlahka našli denar za širitev ministrskih mest in nove zaposlitve vladnih uradnikov za prejemnike socialnih transferjev, migrante, pa nevladne organizacije, ki so vam pomagale priti na oblast. Nenazadnje 750 milijonov ste namenili za sanacijo energetskih družb, v katerih so si zaposleni kasneje izplačevali visoke dobičke, pa na drugi strani nikakor ni volje in želje koalicije za izpolnitev danih obljub upokojencev. Očitno je, da ima ta vladna koalicija posluh zgolj za svoje privilegirane skupine, ne pa tudi za upokojence, delavce, kmete, torej za vse tiste ljudi, ki so ali pa še s svojim delom vzdržujejo naš sistem, a so ostali pod to vlado popolnoma pozabljeni. Na to sicer kaže precej zgovoren hapy end predsednika Vlade, ko sodnikom in tožilcem obljubi 600 evrov, tistim upokojencem, ki so 40 let trdo delali in vplačevali v pokojninsko blagajno, pa naj se konec tega leta zadovoljijo ne z zvišanjem, ampak zgolj dvakratnim dodatkom v višini nekaj več kot 12 evrov.

Pred natanko letom dni je Robert Golob ob začetku mandatarske seje povedal, da poskuša vse od volitev ugotoviti, kaj ljudje pričakujejo, takrat je dejal, da ljudje pričakujejo upanje, a od upanja, spoštovana koalicija, se ne da živeti niti preživeti. Obstaja pa upanje, da ta Vlada odstopi, zato za lepšo in boljšo prihodnost naše domovine in vseh, ne samo nekaterih privilegiranih državljanov, nikoli več vlade Roberta Goloba. Hvala.