Govor

Spoštovane članice in člani komisije, vabljeni in vsi prisotni na današnji seji, prav lepo pozdravljeni.

Pričenjam 5. sejo Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu.

Obveščam vas, da zadržanih s seje ni. Imamo pa nekaj nadomestnih članov, in sicer: Damijan Zrim nadomešča poslanca Predraga Bakovića in pa Almo Intihar nadomešča poslanca Dušana Stojanoviča.

Glede na to, da je seznam naših vabljenih zelo obširen, ga na tem mestu ne bi prebirala, saj je razviden iz samega sklica seje. Naj povem le, da se današnje seje prek video povezave udeležujejo tudi člani Sveta Vlade za Slovence po svetu, ki jih prav tako lepo pozdravljam.

Še eno nadomestilo in sicer gospa Jožica Derganc nadomešča Katarino Štravs.

Svojo udeležbo na današnji seji so od vabljenih opravičili gospa mag. Susane Weitleiner, predsednica Kulturnega društva člen 7 za avstrijsko Štajersko, Pavlova hiša, gospod Karel Holec, predsednik Državne slovenske samouprave, gospa Andreja Kovač, predsednica Zveze Slovencev na Madžarskem, gospod Bernard Sadovnik, predsednik Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk, predstavniki Zveze slovenskih organizacij na Koroškem ter predstavniki Narodnega sveta koroških Slovencev.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje komisije.

S sklicem ste prejeli dnevni red. Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov za njegovo spremembo, je določen takšen dnevni red, kot je bil predlagan s sklicem.

Prehajamo na obravnavo 1. TOČKE DNEVNEGA REDA IN TO JE PREDLOG REBALANSA PRORAČUNA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA LETO 2023.

Predlog rebalansa proračuna Republike Slovenije za leto 2023 je dne, 21. 4. 2023, v obravnavo predložila Vlada Republike Slovenije in ga bomo na osnovi 166. člena Poslovnika Državnega zbora obravnavali kot zainteresirano delovno telo, torej zgolj z vidika naših pristojnosti.

V skladu s petim odstavkom 166. člena Poslovnika Državnega zbora se amandmaji k predlogu rebalansa proračuna lahko nanašajo samo na tiste posamezne podprograme pri določenih neposrednih uporabnikih iz posebnega dela proračuna, ki so zajeti v predlogu rebalansa. Ker predlog rebalansa proračuna Republike Slovenije za leto 2023 ne zajema spremembe podprograma Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu, njegovo amandmiranje za to ni mogoče.

Sedaj prosim predstavnika Ministrstva za finance, da poda splošno obrazložitev predloga sprememb proračuna za leto 2023.

Izvolite.