Govor

Jure Gašparič

ja, hvala lepa kolegu Dejanu Židanu za ta predlog in hvala lepa, da ste odobrili, gospod predsednik.

Torej seja kompleta oziroma Sveta za konkurenčnost, ki bo prihodnji teden, med drugim se je bo udeležil tudi minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije. Namreč, na dnevnem redu bodo tudi sklepi sveta o pravičnem znanstvenem objavljanju, o tako imenovani odprti znanosti.

Čisto na kratko, namen predlaganih sklepov je politična podpora in potrditev prizadevanj za uveljavljanje načel odprte znanosti na področju znanstvenega objavljanja. Kot veste, znanstveno objavljeno je še vedno osnovni komunikacijski kanal v znanosti, trenutni sistem pa v pretežni meri še vedno temelji na poslovnih modelih velikih založnikov, kar pomeni, da se javna raziskovalna sredstva pretakajo v žepe nekaj velikih založnikov in z uveljavljanjem načela odprte znanosti bi seveda želeli temu storiti konec. S tem povezana je seveda tudi politična razprava o odgovorni internacionalizaciji znanosti, ki bo temu sledila.

Prav tako bo Evropska komisija predstavila še inštrument pečat odličnosti silo flexions, ki je pri nas zelo, zelo dobro znan. Špansko predsedstvo bo predstavilo prioritete za drugo polovico leta. Na neformalnem kosilu, pa bi še rad povedal, pa bodo ministri zelo zanimive točke razpravljali o zlorabah znanosti oziroma o zanikanju znanosti in nevarnostih, ki jih to seveda lahko pomeni za obstoječi družbeni demokratični red.

Če ima kdo kakršnokoli vprašanje, z veseljem z generalnim direktorjem, dr. Bohom, seveda odgovarjava.

Hvala.