Govor

Dober dan in lepo pozdravljeni!

Pričenjam 3. nujno sejo Komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti.

Najprej lepo pozdravljam članice in člane tega odbora in seveda lepo pozdravljam vabljene na današnjo sejo.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednji člani komisije: gospod Zoran Mojškerc, namesto njega je z nami gospod Tomaž Lisec, namesto gospoda Dejana Kaloha je z nami gospod Jože Tanko in namesto gospe Nataše Sukič je z nami gospa dr. Tatjana Greif. Na seji ko,t torej nadomestni člani komisije s pooblastili sodelujejo, to smo že povedali, nimam pa nikogar zadržanega.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje. S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red, in sicer: Vloga Simone Šeremet Kalanj - naj samo opozorim, glede na to, da ste člani dobili to v Udis in ste vlogo lahko pogledali, prej je bila gospa Simona Kalanj Mitevski, samo zato, da bo jasno.

Ker k dnevnemu redu seje ni bilo predlogov za razširitev oziroma za umik katere od predlaganih točk, je določen dnevni red seje, kot je bil predlagan s sklicem.

Prehajamo torej na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – VLOGA SIMONE ŠEREMET KALANJ.

Na sejo smo vabili vlagateljico te vloge, gospo Simono Šeremet Kalanj, ministra za notranje zadeve, gospoda Boštjana Poklukarja, v. d. generalnega direktorja Generalne policijske uprave, Vrhovno državno tožilstvo, ministrico za pravosodje, ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ministra za zdravje, varuha človekovih pravic - z nami je namestnik, vabili smo tudi nekdanjo ministrico za notranje zadeve, gospo Tatjano Bobnar, ki jo lepo pozdravljam; hvala, ker ste prišli, boste tudi več potem lahko povedali, ker vem, da ste seznanjeni s tem primerom. Od vabljenih se zaenkrat še nihče ni opravičil, imamo pa informacijo, da je na poti državna sekretarka, gospa Helga Dobrin in se nam bo pridružila v nadaljevanju, z Ministrstva za notranje zadeve.

Vse torej lepo pozdravljam!

S sklicem seje ste kot gradivo prejeli gradivo z dne 12. maj 2023, ki je objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora s sklicem.

In sedaj pričenjam z obravnavo te točke. Preden dam najprej besedo vlagateljici, ki je vložila na našo komisijo vlogo, naj samo povem, da je Komisija za peticije, človekove pravice in enake možnosti 1. marca 2023 prejela vlogo Simone Šeremet Kalanj, prej še kot Kalanj Mitevski. Vloga se nanaša na primerno, na primere domnevno ukradenih otrok, več bo gospa povedala v nadaljevanju, ker najbolj pozna te stvari.

Mi smo, tako kot vsako vlogo do sedaj, ki prispe na komisijo, tudi to obravnavali z vso skrbnostjo in smo 15. marca posredovali dopis šestim naslovnikom, in sicer Ministrstvu za notranje zadeve, Generalni policijski upravi, Vrhovnemu državnemu tožilstvu Republike Slovenije, Ministrstvu za pravosodje, Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Ministrstvu za zdravje, potem pa v vednost še Varuhu človekovih pravic. Naj povem, da smo potem prejeli pojasnilo Ministrstva za notranje zadeve, v katerem so zapisali, da se je vlagateljica že junija 2022 obrnila tudi na nekdanjo ministrico za notranje zadeve, gospo Tatjano Bobnar, se z njo sestala, seznanila nekdanjo ministrico z vsebino, potem pa je vsa dokumentacija, ki je bila predana takratni ministrici, bila posredovana vodstvu Generalne policijske uprave. Naj pa samo opozorim, da vodstvo Generalne policijske uprave ni nikoli podalo odgovora na to dokumentacijo. Mi smo potem tudi 30. marca zaprosili za pojasnila, zato ker nas je vlagateljica večkrat spraševala v zvezi s tem. Nismo dobili odgovora. Posredovali smo še en dopis, da naj nam vendarle odgovorijo. Odziva do danes ni bilo. Vidim, da je pa z nami v. d. oziroma se opravičujem, v. d. generalnega direktorja, ja, policije, tako da bo…, bo lahko v nadaljevanju tudi nekatere stvari pojasnil.

V vednost smo to torej posredovali tudi Varuhu človekovih pravic, kot sem že povedala in smo tudi potem prejeli odgovor Varuha človekovih pravic in nekatere druge odgovore, ampak glede na to, da smo danes tukaj zato, da se predvsem seznanimo z vsebino, ki jo najbolj pozna vlagateljica, dajem zdaj besedo uvodoma, da na kratko predstavite, gospa Simona Šeremet Kalanj, potem pa še ostali vabljeni, potem pa bom odprla razpravo poslank in poslancev, v kolikor boste seveda želeli razpravljati, potem pa, če bi bilo dodatno, tako kot je po Poslovniku, lahko na koncu dam še besedo za dodatna pojasnila, zelo na kratko, še vabljenim.

Izvolite, gospa Simona Šeremet Kalanj. Izvolite.

Če si še vključite mikrofon, ja. Izvolite… Naj…, največji gumb, niste še vključeni. Tako, izvolite.