Govor

Še kako je to pristojnost Vlade, spoštovani predsednik Vlade. Vlada predstavlja skupščino SDH. Povedal sem vam, da je Pošta v 100 % lasti države. Obe organizaciji, tako FIHO kot Fundacija za šport, sta bili ustanovljeni s strani tega Državnega zbora, ustanoviteljske pravice izvršuje Državni zbor, še kako je to stvar države in tega Državnega zbora, pa tudi Vlade,. Zaradi tega predlagam, da o tem vprašanju ne samo, da opravimo razpravo na naslednji seji, ampak da ob pomanjkanju odločitev Vlade Republike Slovenije sprejme ustrezne odločitve tudi Državni zbor v nadaljevanju, kajti danes je bila po ne odgovorih predsednika Vlade že drugič dana zelena luč tem trem organizacijam, da to prodajo in to ne preostalima drugima največjima družbenikoma, ki sta v državni ali pa paradržavni lasti, Pošti Slovenije in Loteriji Slovenije, pač pa tujemu naložbenem skladu. Prvič je bila dana zelena luč z izjavo ministra Hana, ki je po novem pristojen za šport, ki je na vprašanje glede prodaje Športne loterije Slovenije povedal, da je s tem seznanjen, da pa je to stvar lastnikov in nekaj podobnega smo danes slišali tudi iz ust predsednika Vlade. Torej zelena luč javno je dana, namesto, da bi bila danes prižgana rdeča luč tej prodaji, ste dali ponovno zeleno luč nadaljevanju postopkov.

Ni bilo tudi odgovorjeno na vprašanje predsednik Vlade, ali in s kom ste se glede tega pogovarjali, kot tudi ni bilo odgovorjeno na vprašanje zakaj po skoraj mesecu dni Fundacija za šport od Vlade ni prejela odgovorov glede njenega ostrega nasprotovanja Športni loteriji Slovenije. Torej, moram reči, da ultra leva vlada, ki Slovenski demokratski stranki skoraj vsak dan očita, da živimo v preteklosti, ministrice in ministri te vlade, predsednik Vlade in vsi ostali pa leta 2023 obujajo čebine in pojejo revolucionarne pesmi, ki so bile spesnjene v obdobju komunistične revolucije, na veliko prodaja naše skupno, naše skupno premoženje in temu, da daje tudi javno zeleno luč. Kot sem povedal prej, Športna loterija Slovenije je bila ustanovljena z namenom, da podpira tako profesionalno kot ljubiteljsko športno dejavnost in da pomaga invalidskim organizacijam. Številne vlade so se menjale v obdobju od ustanovitve,. Od leta 1995 naprej, pod nobeno ni prišlo do prodaje kokoši, ki nosi zlata jajca za slovenski šport, predvsem pa, ki daje podporo tudi invalidskim organizacijam.

Če ne želimo, da se bo vaša vlada zapisala v zgodovino kot vlada, ki ni preprečila prodaje za slovenski šport ene najpomembnejših organizacij, mora ustrezne odločitve glede tega, glede na to, da uresničuje tudi ustanoviteljske pravice tako FŠO kot FIHO, sprejeti tudi ta parlament, zaradi tega predlagam, da o tem, o tej prodaji, ki Vlada, kot vidimo, daje zeleno luč, Športne loterije Slovenije, opravimo razpravo na naslednji seji Državnega zbora, Hval.