Govor

Hvala lepa.

Pozdrav vsem!

Vlada ima na področju upravljanja in gospodarjenja z državnim premoženjem velike pristojnosti, predvsem pa veliko odgovornost. Odgovornost do vseh, ki so to premoženje v preteklosti ustvarili, predvsem pa do davkoplačevalcev, saj je z dobrim upravljanjem državnega premoženja mogoče zagotavljati znatna finančna sredstva za številne skupne potrebe, s tem pa zmanjšati pritiske na proračun in posledično povečevanje davčnih bremen.

Športna loterija Slovenije je organizacija, ki zagotavlja znatna sredstva športnim organizacijam preko Fundacije za financiranje športnih organizacij in ki zagotavlja znatna sredstva tudi invalidskim organizacijam preko Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij. Letni promet Športne loterije Slovenije presega 100 milijonov evrov, lanski dobiček znaša skoraj 4 milijone evrov, tako promet kot dobiček se iz leta v leto povečuje. Preko obeh fundacij prejmejo športne in invalidske organizacije letno skoraj 10 milijonov evrov, skoraj 12 milijonov evrov pa se nateče v državni proračun preko različnih dajatev. Športna loterija Slovenije je v posredni lasti države, saj so največji lastniki Pošta Slovenije in Loterija Slovenije, vsaka s po 20 odstotnim deležem ter Smučarska zveza Slovenije, Olimpijski komite Slovenije tudi vsak z 20 odstotnim deležem, Nogometna zveza Slovenije pa ima 17,3 odstotni delež.

V javnosti je nedavno odjeknila novica, da nameravajo trije od teh, torej Smučarska zveza Slovenije, Olimpijski komite Slovenije in Nogometna zveza Slovenije, deleže, torej večinski delež 57,3 % prodati, in sicer tujemu skladu. Fundacija za šport tej prodaji ostro nasprotuje. O tem je pred slabim mesecem dni, konec aprila, obvestila številne naslovnike, med njimi tudi Vlado Republike Slovenije. Prodaja bi namreč negativno vplivala na bodoča sredstva, ki jih preko javnih razpisov Fundacija za šport namenja za sofinanciranje slovenskega športa na različnih nivojih. S prodajo Športne loterije Slovenije bi bil ogrožen obstoj nacionalnih in lokalnih športnih zvez in društev ter ostalih izvajalcev na področju športa.

Zanima me torej, predsednik Vlade, kakšno je vaše stališče, predvsem pa stališče Vlade glede prodaje Športne loterije Slovenije tujemu skladu? / znak za konec razprave/. Zanima me tudi, ali se s prodajo Športne loterije Slovenije, torej kokoši, ki nosi zlata jajca, tujemu skladu, strinjate? In v kolikor se s to prodajo ne strinjate, me zanima, kaj boste storili, da do te škodljive prodaje Športne loterije Slovenije, škodljive predvsem za številna športna društva kot tudi za številne invalidske organizacije, ne pride.