Govor

Lepo pozdravljeni, spoštovane kolegice poslanke in kolegi poslanci, gospe in gospodje, začenjam 10.sejo Državnega zbora, ki sem jo sklicana na podlagi prvega odstavka 57. člena Poslovnika Državnega zbora.

Obvestili o odsotnih poslankah in poslancih seje ter o vabljenih na sejo sta objavljeni na e klopi, lep pozdrav vsem prisotnim.

Prehajamo na določitev dnevnega reda 10. seje Državnega zbora, katerega predlog ste prejeli v petek, 12. maja, s sklicem seje. O predlogu bomo odločali v skladu z drugim odstavkom 64. člena Poslovnika.

Obveščam vas, da je Vlada 18. maja na podlagi prvega odstavka 118. člena Poslovnika Državnega zbora iz zakonodajnega postopka umaknila Predlog zakona o spremembi in dopolnitvi Zakona o zavodih, s tem je 8. točka dnevnega reda 10. seje Državnega zbora postala brezpredmetna.

Prehajamo na obravnavo in odločanje o predlogu za širitev dnevnega reda, kajti Odbor za zunanjo politiko je Državnemu zboru predlagal, da dnevni red 10. seje razširi z 12.a točko, to je s Predlogom zakona o ratifikaciji Protokola o spremembi Konvencije o varstvu posameznikov glede na avtomatsko obdelavo osebnih podatkov. Predlog ste prejeli v sredo, 17. maja. Želi morda besedo predstavnik Odbora za zunanjo politiko kot predstavnik predlagatelja širitve gospod Dušan Stojanovič, podpredsednik? (Ne.) Želi morda besedo predstavnik oziroma predstavnica Vlade? Aja, ta ni predlagatelj, seveda, se opravičujem. Morda vodje poslanskih skupin? Tudi ne. Torej zaključujem predstavitev stališč o predlogu za širitev dnevnega reda. Tako, jih nismo imeli.

In prehajamo kar na odločanje Poslanke in poslance, prosim vas, da preverite delovanje glasovalnih naprav. Odločamo o predlogu za širitev dnevnega reda z 12.a točko, to je s Predlogom zakona o ratifikaciji Protokola o spremembi Konvencije o varstvu posameznikov glede na avtomatsko obdelavo osebnih podatkov.

Glasujemo. Navzočih je 75 poslank in poslancev, vsi so glasovali za.

(Za je glasovalo 75.)(Proti nihče.)

Ugotavljam, da je predlog za širitev dnevnega reda sprejet

Zdaj pa prehajamo na glasovanje o določitvi dnevnega reda v celoti in Državnemu zboru predlagam, da za današnjo sejo določi dnevni red kot ste ga prejeli s sklicem, a brez 8.točke, ki je postala brezpredmetna, in s sprejeto dopolnitvijo.

Glasujemo. Navzočih je 75 poslank in poslancev, vsi so glasovali za.

(Za je glasovalo 75.)(Proti nihče.)

Ugotavljam, da je dnevni red 10. seje Državnega zbora določen.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE NA VPRAŠANJA POSLANK IN POSLANCEV.

V zvezi s to točko sem v poslovniškem roku prejela pisne prijave 36 poslanskih vprašanj. Vrstni red postavljanja poslanskih vprašanj je določen v skladu z 244. členom, drugim odstavkom 245. člena in 247. členom Poslovnika. Na prva tri vprašanja poslancev opozicije in na vprašanje poslanca vladajoče koalicije bo odgovoril predsednik Vlade. Vsak poslanec oziroma poslanka ima za postavitev vprašanja na voljo 3 minute, predsednik Vlade, ministrice in ministri pa odgovorijo na vprašanje v največ 5 minutah in če je vprašanje postavljeno več ministrom, imajo vsi skupaj na voljo 5 minut za odgovor. Poslanec, ki ne bo zadovoljen z odgovorom, lahko zahteva, kot že vemo, dopolnitev odgovora, ne more pa postaviti dodatnega vprašanja - prosim, bodite na to pozorni. Obrazložitev zahteve za dopolnitev predstavite v 2 minutah, dopolnitev odgovora pa ne sme trajati več kot 3 minute. Poslanec, ki je postavil vprašanje, lahko zahteva, da se na naslednji seji opravi razprava o odgovoru predsednika Vlade, ministrice ali ministra, in o tem odloči Državni zbor brez razprave in brez obrazložitve glasu, pri čemer vas opozarjam, da je treba takšen predlog izrecno podati in se osredotočiti le na njegovo obrazložitev, ne pa tega predloga uporabiti za vsebinsko razpravo v zvezi s postavljenim vprašanjem. V primeru, da poslanec ali poslanka na postavljeno vprašanje ne bo dobil oziroma dobila odgovora, mu oziroma ji mora predsednik Vlade, ministrica ali minister v 30 dneh predložiti pisni odgovor, pri čemer pa poslanec oziroma poslanka, ki je postavil, postavila vprašanje, na katerega ni bilo odgovorjeno, lahko izjavi, da vztraja pri ustnem odgovoru in v tem primeru bom vprašanje uvrstila na naslednjo redno sejo.

V zvezi s to točko so se za danes opravičili Tanja Fajon, ministrica za zunanje in evropske zadeve, dr. Igor Papič, minister za visoko šolstvo, znanost, šport in inovacije, in sicer od 14.30 ure dalje in Dominika oziroma dr. Dominika Švarc Pipan, ministrica za pravosodje. Na e-klopi je objavljen pregled poslanskih vprašanj, na katera v poslovniškem roku ni bilo odgovorjeno.

Preden pa preidemo na postavitev poslanskih vprašanj, želim naslovnike pisnih poslanskih vprašanj in pobud prositi, da v prihodnje dosledneje spoštujete poslovniški rok za posredovanje odgovorov oziroma da na že posredovana in še neodgovorjena vprašanja in pobude odgovorite v čim krajšem času, lepo prosim.

Zdaj prehajamo na predstavitev poslanskih vprašanj. Na prva 4 vprašanja bo odgovarjal dr. predsednik Vlad,e dr. Robert Golob, pri čemer mu bodo poslanska vprašanja postavili Zvonko Černač, Poslanska skupina SDS, Janez Cigler Kralj, Poslanska skupina Nova Slovenija, Andrej Hoivik, Poslanska skupina SDS in dr. Matej Tašner Vatovec, Poslanska skupina Levica.

In zdaj dajem besedo poslancu Zvonku Černaču, da zastavi vprašanje predsedniku Vlade.

Izvolite.