Govor

Lepo pozdravljeni vsi skupaj!

Pričenjam 22. nujno sejo Odbora za finance.

Obveščam vas, da je na seji kot nadomestni član, je prišel Andrej Hoivik namesto Franca Breznika.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje odbora. Ker v poslovniškem roku ni bilo podanih predlogov za spremembo dnevnega reda, ugotavljam, da je določen takšen dnevni red seje, kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG REBALANSA PRORAČUNA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA LETO 2023.

Predlagatelj rebalansa je Vlada. Državnemu zboru v obravnavo pošilja na podlagi 40. člena Zakona o javnih financah in 166. člena Poslovnika Državnega zbora.

K točki so vabljeni Vlada, Ministrstvo za finance, Fiskalni svet, Urad za makroekonomske analize in razvoj in Sodni svet.

Kot dodatno gradivo ste prejeli mnenja zainteresiranih delovnih teles, oceno Fiskalnega sveta z dne 5. 5. 2023 in povzetek ocene z dne 8. 5. 2023, stališče Vlade Republike Slovenije do ocene Fiskalnega sveta z dne 19. 5. 2023, mnenje Državnega sveta z dne 17. 5. 2023, mnenje Sodnega sveta z dne 18. 5. 2023 in dopis Sodnega sveta s pripombami Vrhovnega sodišča z dne 26. 4. 2023 ter pregled amandmajev z dne 20. 5. 2023.

Odbor bo Predlog rebalansa proračuna Republike Slovenije za leto 2023 obravnaval na podlagi četrtega odstavka 166. člena Poslovnika Državnega zbora, ki določa, da se matično delovno telo opredeli do Predloga rebalansa proračuna in do vloženih amandmajev in pripravi poročilo, ki vsebuje stališča in opredelitve do amandmajev ter amandmaje matičnega delovnega telesa. Do izteka rokov za vložitev amandmajev, torej do 19. 5. 2023, so kvalificirani predlagatelji vložili 12 amandmajev.

Odbor bo najprej razpravljal o Predlogu rebalansa v celoti, potem pa bo obravnaval vložene amandmaje in pa predloge za amandmaje odbora. Zainteresirana delovna telesa niso oblikovala svojih amandmajev.

Predstavnico Vlade prosim, da poda uvodno obrazložitev rebalansa.

Izvolite, gospa državna sekretarka, mag. Saša Jazbec.