Govor

Dobro jutro, lepo pozdravljeni! Začenjam 42. sejo Kolegija predsednice Državnega zbora.

Obveščam vas, da ste bili včeraj, torej 18. maja 2023, obveščeni o širitvi dnevnega reda seje z novo točko, in sicer točka 1A, dogovor o sklicu izredne seje Državnega zbora. Hkrati vam je bilo posredovano gradivo k 1. točki dnevnega reda.

Obveščam vas še o nadomeščanju članov Kolegija, in sicer poslanec Andrej Hoivik nadomešča vodjo Poslanske skupine SDS Jelko Godec in poslanec Jonas Žnidaršič, ki - upam, se nam bo pridružil kmalu, ker je bil že tukaj - nadomešča vodjo Poslanske skupine SD Janija Prednika.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – DOLOČITEV ČASA OBRAVNAVE TOČK DNEVNEGA REDA 10. SEJE DRŽAVNEGA ZBORA, KI SE BO ZAČELA V PONEDELJEK, 22. MAJA 2023..

Gradivo ste prejeli včeraj.

Odpiram razpravo. Želi kdo besedo? (Nihče.)

Na glasovanje dajem sklep: Sprejme se čas za obravnavo posameznih točk dnevnega reda 10. seje Državnega zbora, ki se bo začela v ponedeljek, 22. maja 2023.

Glasujemo. Za so glasovali vsi (razen gospoda Jonasa, ki še ni prišel nazaj), nihče proti.

(Za so glasovali vsi.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je sklep soglasno sprejet.

S tem zaključujem to točko dnevnega reda.

O, pozdravljeni, gospod Žnidaršič.

Prehajamo na 1A TOČKO DNEVNEGA REDA – DOGOVOR O SKLICU IZREDNE SEJE DRŽAVNEGA ZBORA.

Gradivo k tej točki, to je zahteva skupine poslank in poslancev s prvopodpisano Jelko Godec za sklic izredne seje Državnega zbora, ste prejeli včeraj z obvestilom o širitvi današnje seje Kolegija.

V zvezi s sklicem 37. izredne seje predlagam sledeče. Predlog dnevnega reda je določen z zahtevo in se glasi: Predlog priporočila Vladi zaradi poslabšanja socialnega in gmotnega položaja slovenskih upokojencev. Torej, imamo eno točko. Datum seje bi bil v petek, 26. maja 2032, ob 12. uri do zaključka seje.

Najava časa za razpravo: za poslanske skupine ena točka po tretjem odstavku 67. člena Poslovnika, do 15 minut za dopolnilno obrazložitev predlagatelja predloga priporočila, to je skupina poslancev s prvopodpisano Jelko Godec, in do 60 minut za razpravo predlagatelja ter do 15 minut za predstavitev mnenja Vlade in do 60 minut za razpravo Vlade. Želi kdo besedo? Izvolite, gospod Hoivik.