Govor

Nadaljujemo s sejo, ki je sedaj odprta za javnost.

Prehajamo na 2. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG RESOLUCIJE O NACIONALNEM PROGRAMU RAVNANJA Z RADIOAKTIVNIMI ODPADKI IN IZRABLJENIM GORIVOM ZA OBDOBJE 2023 DO 2030, ki ga je državnemu zboru v obravnavo predložila Vlada.

Naj še omenim, da poslanec Miha Kordiš nadomešča s pooblastilom poslanko Natašo Sukič.

Za obravnavo je bilo k tej točki posredovano naslednje gradivo: Predlog resolucije z dne 2. 11. 2022, mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 16. 11. 2022, mnenje Komisije Državnega sveta za lokalno samoupravo in regionalni razvoj z dne 29. 11. 2022 ter stališča in pripombe Zveze ekoloških gibanj Slovenije z dne 29. 11. 2022.

V poslovniškem roku so bili vloženi amandmaji Poslanskih skupin Svoboda, SD in Levica k več poglavjem in k preambuli predloga resolucije in spremembe večjega števila vloženih amandmajev. Prejeli ste tudi pregled vloženih amandmajev, amandmajev z dne 11. 1. 2023. Vsa navedena gradiva so objavljena na spletni strani Državnega zbora.

Na sejo so bili k obravnavi te točke povabljeni: Ministrstvo za okolje in prostor, Ministrstvo za infrastrukturo, Komisija Državnega sveta za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, Uprava Republike Slovenije za jedrsko varnost, Uprava Republike Slovenije za varstvo pred sevanji, Agencija za radioaktivne odpadke, Sklad za financiranje razgradnje NEK in za in za odlaganje radioaktivnih odpadkov iz NEK, Zveza ekoloških gibanj Slovenije ter Zakonodajno-pravna služba.

Pričenjam drugo obravnavo predloga resolucije, v kateri bomo na podlagi 171. člena v povezavi s 126. členom Poslovnika Državnega zbora opravili razpravo in glasovanje o posameznih delih oziroma poglavjih predloga resolucije.

Želi v imenu predlagatelja besedo predstavnik Ministrstva za okolje in prostor, državni sekretar Uroš Vajgl za dopolnilno obrazložitev, torej? (Da.)