Govor

mag. Andrej Rajh

Hvala lepa.

Lep pozdrav, spoštovani poslanke in poslanci!

Mednarodne odnose na področju letalstva med državami članicami in tretjimi državami urejajo dvostranski sporazumi med Evropsko unijo in tretjo državo. Tako sta Evropska komisija in Japonska 21. septembra 2022 dogovorili in parafirali besedilo sporazuma o nekaterih vidikih zračnih prevozov, ki usklajuje posamezne določbe bilateralnih sporazumov med državami članicami z Japonsko s pravom Evropske unije.

Uskladitev določb bo omogočila vsem letalskim prevoznikom nediskriminatoren dostop do linij med Evropsko unijo in tretjimi državami. Glede na to, da Republika Slovenija in Japonska nimata sklenjene sklenjenega dvostranskega sporazuma o zračnem prometu, se določbe navedenega evropskega EU horizontalnega sporazuma na republiko, torej med Republiko Slovenijo in Japonsko na njo, na Slovenijo ne nanašajo. Republika Slovenija mora, ne glede na to kot članica Evropske unije, k temu podati svoje stališče, da lahko Evropska komisija v imenu držav članic z Japonsko sporazum o nekaterih vidikih zračnega prometa podpiše.

Ker so bila pogajanja uspešno zaključena, predlagamo sprejetje ustreznega sklepa, s katero se poda stališče Republike Slovenije, da se lahko predmetni sporazum sklene, glede na to predlaga matičnemu delovnemu telesu, da predlog stališča podpre.