Govor

Peter Dermol

Hvala lepa.

(Peter Dermol, Mestna občina Velenje.).

Hvala lepa za tole prijazno povabilo!

Če sem zelo iskren, seveda ljudi v šaleškem delu, savinjskem delu, koroškem delu ne zanima kaj dosti teh političnih preigravanj, kdo ima več ali pa kdo manj zaslug za to, da cesta je ali pa je ni. Lahko tudi povem, da osebno me je tudi zelo zbodlo v teh dneh, ko sem nekoliko prebiral novice, ko nekateri politiki seveda tekmujejo v tem katera vlada je hitreje delala na procesu ali na izgradnji tretje razvojne osi. Če bi vsi delali tako hitro kot se bere, potem bi verjetno to tretjo razvojno os že imeli, kajti o tem se pogovarjamo zdaj že 15 let. Spomnimo se, mislim, da leta 2008 je že takratni premier Janez Janša obljubil prvo lopato, pa je bila dejansko prva lopata izvedena jeseni leta 2020. Iskren občutek, zdaj sem že v lokalni upravi kar nekaj let, je pravzaprav ta, da vsakokratna vlada seveda takrat, ko se volitve bližajo, te roke skrajšuje na nek način, vsaj navzven, potem po volitvah si pa vsi skupaj nalijemo čistega vina in vidimo, da smo od tretje razvojne osi nekoliko dlje kot bi si sicer tudi sami želeli. In to se dogaja že kar nekaj let in jaz si želim predvsem to in kar tudi na nek način sem občutil od aktualne ministrice, gospe Bratušek, da resnično govorimo iskreno, in da ljudem jasno in glasno povemo kdaj bomo dobili to tretjo razvojno os. Da gospodarstvu končno povemo, kdaj bodo lahko svoje poslovne procese »zoptimizirali«, da bodo lahko zaradi logističnih poti tudi konkurenčnejši na trgu. In želim predvsem to, da o tistem, kar se bomo dogovorili, kar bo javnosti in županom seveda tudi predano kot časovnica, da se bomo tega tudi držali.

Velikokrat, pa pravzaprav že slišim danes tudi med ljudmi, med občankami in občani, pa tudi širše, da je marsikdo že obupal nad to tretjo razvojno osjo. Zato se mi zdi prav, da se tega vsi skupaj tukaj zavedamo, in da resnično naredimo vse kar je v naši moči, da pridemo čim hitreje do te tretje razvojne osi.

Prva lopata, kot rečeno, na območju Velenja, jeseni 2020, takrat je bilo tudi na nek način obljubljeno ali pa dogovorjeno, da približno leto dni za tem se bo začela graditi oziroma bo zasajena prva lopata tudi na odseku Velenje-Šentrupert, pa do te prve lopate še danes ni prišlo. Se pravi, da nekje konec leta 2021 ali pa začetek 2022, bi ta lopata morala biti, pa seveda tudi tega ni bilo. Tako da, mene osebno razno razne resolucije danes niti ne zanimajo, mene zanima predvsem to, kdaj bomo prišli do tretje razvojne osi in kdaj bomo seveda tudi lahko vsi skupaj na nek način lažje živeli, bivali in ustvarjali pogoje tudi za boljše življenje v tistem delu Slovenije.

Mogoče bi za konec še, ker mi to res res leži na duši in sem zadnje dva dni nekoliko slabe volje zaradi tega. Seznanjen sem bil tudi sedaj s postopkom gradnje drugega tira. 26 kilometrov dovoznih poti je bilo zgrajenih. Ko vidiš te dovozne poti so boljše kot vsaka državna cesta v Mestni občini Velenje. V Mestni občini Velenje oziroma tretjo razvojno os danes odsek Škale in pa Konovo, o katerih je tudi direktor govoril, pa napajamo čez samo središče mesta, mimo vrtcev, mimo šol, zdravstvenih ustanov, cesta, ki je preluknjana, potem pridejo vzdrževalci, z lopato vržejo malo asfalta, malo z nogo poteptajo in zadeva gre dalje. Jaz mislim, da že od vsega začetka je na nek način bil pristop k sami izgradnji, bom rekel, ne bom rekel ponižujoč, ampak mogoče bi morali več energije tudi v ta del vložiti in da bi seveda celotna zadeva tudi veliko hitreje in lažje stekla tudi takrat, ko potem gradnja steče.

V Mestni občini Velenje imamo zelo bogato izkušnjo s prvim odsekom, odsekom Gaberke Lahko povem, iskreno povem, da smo zelo korektno sodelovali s predstavniki Darsa, z izvajalcem del, da smo se sproti usklajevali, je pa v tej gradnji veliko nejevolje, veliko razočaranj in ogromno pritiskov tudi na župane, zato je naša želja, da se ti pritiski čim hitreje zaključijo, da pridemo do končne rešitve, in da na nek način govorimo iskreno in da, ko bomo, kot je bilo prej povedano, sedeli za tem omizjem, seveda sedimo tisti danes, ki na nek način podpiramo tretjo razvojno os, sistemsko urediti tako, da pa tisti, ki pa živijo 100 ali pa 200 kilometrov ali pa 150 kilometrov stran iz Velenja in vplivajo na naša življenja s tem, ko preprečujejo izgradnjo tretje razvojne osi, je potrebno pa sistemsko preprečiti. Tukaj pa župani kaj dosti moči nimamo, lahko pa zagotovim, da bomo, tako kot smo tudi gospe ministrici obljubili, župani aktivno sodelovali v tem procesu, bomo pomagali in se tudi zahvaljujem ministrici za zelo iskren pogovor in seveda tudi pričakujem, da v mesecu aprilu, kot smo se dogovorili, bo ta časovnica tudi nam predana oziroma predočena, in da tisto kar bo zapisano, da se bomo na koncu res tega držali. Jaz vem, da postopkov hitreje kot jih fizično lahko izvedemo, ne moremo izvajati. Toliko sem tehnika, toliko se razumem na te zadeve, ne razumem pa določenih birokratskih zadev, to pa odkrito povem, v tej naši Sloveniji in tukaj bo treba narediti korake naprej, pa če bo tretja razvojna os na nek način žrtev vsega tega, da bomo narediti korake naprej, pa če bo tretja razvojna os na nek način žrtev vsega tega, da bomo potem kasneje tudi sistemsko znali reševati stvari tako, da bodo naslednje investicije gladko in hitreje stekle, potem naj bo tudi temu tako, ampak si želim že, da bi v tretji razvojni osi v času gradnje te sistemske rešitve našli in jih optimizirali in seveda prišli hitreje do tega, kar si vsi skupaj želimo.

Hvala lepa.