Govor

mag. Alenka Bratušek

Najlepša hvala, spoštovana predsednica.

Poslanke in poslanci!

Hvala za priložnost, da lahko tudi tukaj v Državnem zboru povemo in pokažemo kaj je do sedaj bilo narejeni narejeno na projektu tretja razvojna os. I takoj na začetku se nikakor ne morem strinjati s predlagateljem, da na tem projektu ni bilo narejeno nič, daleč od tega, lahko povem, da je tretja razvojna os absolutno prioriteta te Vlade, absolutno prioriteta te Vlade, tako obravnavamo ta projekt in tako se s tem projektom ukvarjamo. 3. novembra lanskega leta smo imeli prvi skupen sestanek z občinami in Darsom. Se pravi, to je bilo po 26. septembru, 3. november. In na tem sestanku je s strani Darsa prisotni član uprave, gospod Rigler, jaz mislim, da ga predlagatelji dobro poznate, povedal dve stvari, ki sta na nek način tako župane kot nas malo presenetili. In to, da je popolnoma brezkompromisno in brez problema povedal, da se ta projekt po njihovi oceni zamika za dve leti oziroma do konca leta 2028 in da za odsek Otiški vrh-Ravne na Koroškem še enkrat proučujejo odločitev, ki jo je vlada že sprejela. To je, da tam ne bi bila štiripasovnica, ampak samo dvopasovna cesta - gospod Rigler, to so besede gospoda Riglerja. Seveda se mi nikakor s tem kar tako nismo mogli strinjati, ne mi ne župani, ki so pokazali, bom rekla, veliko mero nezadovoljstva, enako mi. In smo se na tem sestanku dogovorili, da bomo naredili zelo natančen pregled in zelo natančno časovnico, kako se ta projekt izvaja. In rezultat vam bom danes pokazala oziroma ga predstavila. In ja, tudi to smo se odločili, da bomo imenovali medresorsko delovno skupino, ki bo na mesečni ravni spremljala, če se stvari kakorkoli kjerkoli zapletajo. Ta sklep je pripravljen, bo podpisan in potem začnemo mesečno spremljati kaj se v posameznih fazah dogaja. Jaz bom najbolj vesela, če ta medresorska delovna skupina praktično ne bo imela dela, ker to pomeni, da vse teče tako kot je treba. In ta delovna skupina bo sestavljena na najvišji politični ravni, se pravi, vodil jo bo naš državni sekretar, tudi dva druga državna sekretarja bosta noter in direktorji direktoratov. Po potrebi, če bi se pokazalo, da potrebujemo še kakšno drugo ministrstvo zraven, jih bomo pa po potrebi tudi vključili.

Tako da, kot sem rekla, bomo zdaj pogledali v kateri fazi je posamezen odsek oziroma posamezen sklop. Kot veste je tretja razvojna os sever, ki poteka od Šentruperta do Prevalj, razdeljena na štiri odseke, Šentrupert-Velenje, Velenje jug, Velenje jug, Slovenj Gradec, Slovenj Gradec jug, Dravograd in Otiški Vrh do priključka Prevalj. Za prva dva odseka imamo sprejete tudi že uredbe o državnem prostorskem načrtu, tako da tudi ta, bom rekla, prostorski del je za prvi in drugi odsek že sprejet.

In če zdaj najprej pogledamo odsek Šentrupert-Velenje. V resoluciji, ki jo je sprejela prejšnja koalicija, mislim, da maja leta 2021, je bilo določeno, da bo priprava vsega potrebnega, dokumentacije in vsega ostalega potekala od leta 2017 do leta 2024, seveda ni bilo bolj podrobno razdelano, ampak samo zapisano, da bo priprava potekala, kot sem rekla, od leta 2017 do 2024, izvedba pa od leta 2022 do leta 2027. Ampak zdaj pozor, spoštovane kolegice in kolegi, vloga za izdajo gradbenega dovoljenja je bila izdana, je bila vložena 22. aprila 2022. Se pravi že globoko v letu, ko bi se po vaši časovnici stvari že morale izvajati. Se pravi, bi morala biti gradbena dela že v teku. Takrat je bilo še pod vašo Vlado, vašo koalicijo, je bil narejen korak in je bila vložena vloga za izdajo gradbenega dovoljenja. In to je odsek, ki v bistvu najbolj v tem trenutku, po oceni Darsa, podaljšuje izvedbo oziroma podaljšuje časovnico. Zato, spoštovane kolegice in kolegi, vam vsakič znova povem, da zamud ki so bile pridelane v preteklosti, ne moremo in ne bomo vzeli na svoja ramena.

Zdaj vam pa lahko še povem, da na tem odseku bo oziroma že poteka od julija 2019 do julija 2023, pridobivanje zemljišč in pravic na njih, kot sem že rekla. Vloga za izdajo gradbenega dovoljenja je bila vložena 22. aprila 2022. Ker gre za postopek po tako imenovanem novem integralnem postopku, predvidevamo da bi lahko to trajalo oziroma pridobivanje gradbenih dovoljenj do junija 2024, in da bi lahko bila ta gradbena dovoljenja pravnomočna avgusta 2024. Sledi faza za izbiro izvajalca del, in kot sem rekla že prej, gradnja bi se po oceni Darsa lahko izvajala v obdobju marec 2024 do decembra 2028. Še enkrat poudarjam, leta 2022 tukaj ni bilo niti »L« od lopate, ki bi morala biti za to, da bi se stvar lahko končala po planu kot je bilo predvideno, to je v letu 2027.

Če gremo naprej. To, kar je bilo tudi povedano, Velenje, Slovenj Gradec, odsek Velenje-Slovenj Gradec je razdeljen na 8 sklopov in tudi v tem delu je narejenih že kar nekaj stvari.

Se pravi, če začnemo s sklopom A, to je Velenje. Pridobivanje zemljišč in pravic na njih poteka od maja 2018 do predvidevanjih Darsa, decembra 2023. Vloga za izdajo gradbenega dovoljenja se predvideva, da bo vložena v juniju 2023 in potem pridobivanje gradbenega dovoljenja od junija 2023 do maja 2024 in v juliju 2024 si želimo, da bi bilo gradbeno dovoljenje pravnomočno. Gradnja na tem odseku naj bi pa potekala od januarja 2025 do februarja 2028.

Naslednji sklop je oziroma sta dva. Je sklop B in sklop H - Škalsko jezero in Konovo. Tukaj je že podpisana pogodba za izvedbo, dela pa naj bi potekala od marca 2023 do avgusta 2025.

Naslednji sklop, to je sklop C – Škale. Vloga za izdajo gradbenega dovoljenja je bila vložena februarja 2022. Predvidevamo, da bi do avgusta letos lahko postala pravnomočna. Potem je seveda, bi izvedba del lahko po predvidevanjih Darsa, potekala od marca 2024 do aprila 2027. To, kar je na mojih »slajdih« označeno z rdečo, je zamik. Trenutno predviden zamik glede na časovnico, ki je bila sprejeta v resoluciji, zato posebej izpostavljam.

Sklop D - Gaberke je končan, zato se tukaj ne bi posebej ustavljala.

Potem sledi sklop E – Velunja. Če se dotaknem mogoče samo zadnje vrstice, tu naj bi gradnja potekala od marca 2024 do junija 2028 in tudi tu je v bistvu, bom rekla, presežen predvideni rok, ki ste ga predvidevali v prej omenjeni resoluciji.

Potem je sklop F, Jenina, kjer je bila pogodba podpisana 21. 7. 2021 in mislim, da kmalu za tem zasajena tudi prva lopata. Ocene Darsa so, da bi gradnja na tem odseku tekla od avgusta 2021 do junija 2024, s tem da tam v opombi - verjetno se ne vidi dobro -, nam je Dars povedal, da je najava izvajalca, da predvideva desetmesečno zamudo, kar še ni potrjeno s strani Darsa in seveda se na nek način tudi mi na Ministrstvu za infrastrukturo ne strinjamo, da pride kar tako do desetmesečnega zamika.

Potem je sklop G, Podgorje, kjer tudi vidite zapisano zelo natančno, kako bi naj stvari potekale. Decembra 2022 je bila vložena vloga za izdajo gradbenega dovoljenja. Želimo si, da bi do oktobra 2023 gradbeno dovoljenje bilo izdano, do konca leta pravnomočno in potem bi gradnja potekala od maja 2024 do aprila 2027.

Vse to, kar ste zdaj videli, so ocene Darsa. Ker se je nam zdelo, da mogoče gradnja po posameznih sklopih traja predolgo obdobje, smo se z Darsom dogovorili, da bodo še enkrat preverili, ali se ta časovnica da skrajšati. Zato naš dogovor / oglašanje v dvorani/ Ja, izključno, saj je Dars naročnik, ja, je Dars naročnik, Dars pozna postopke. Mi lahko tu noter vse to skrajšamo za leto ali dve, ampak na koncu bomo pri tem, pri čemer smo danes, kajne, na pamet pripravljeni časovnici, ki se je ne da držati. Ampak hočem to povedati, da smo se dogovorili z Darsom, da še enkrat preverijo predvsem to zadnjo fazo gradnje, ali vidijo, kje je možnost skrajšanja, da stvari še dodatno optimiziramo in časovnico skrajšamo na minimum. Naša zahteva pa je, da ko bomo aprila, tak je naš dogovor, da bi do srede aprila javnost seznanili z novo časovnico, da bi ta časovnica bila realna in bi za njo seveda lahko vsi skupaj tudi potem stali in spremljali. Tule vidite, da smo resnično šli, bom skoraj rekla, po posameznih mesecih, do kdaj je določene stvari treba narediti. Seveda, v samih postopkih lahko pride tudi do kakšne nepredvidene stvari. Ključno, na kar se mi zdi opozoriti, so pritožbe na gradbena dovoljenja, ker tukaj pa mi, pravzaprav nobeno od ministrstev, ki danes sedimo z vami, nimamo vpliva na te postopke. In nekaj takšnega se nam dogaja na jugu, tako da projekt tretja razvojna os je absolutno preveč pomemben projekt, da bi ga, bom rekla, res kdorkoli izkoriščal za kakršnokoli nabiranje političnih točk. Jaz mislim, da tukaj moramo delati z roko v roki. Mi smo vas pripravljeni večkrat na odboru obveščati, kako stvari tečejo, ampak še enkrat, zamud, ki so nastale, pa ne moremo in ne bomo vzeli na svoj hrbet. In največja zamuda, sem vam prej pokazala, je nastala na prvem odseku severnega dela, to je Velenje, Šentrupert, kjer ste predvidevali, da boste leta 2022 že gradili, pa je 22. aprila bilo vloženo šele gradbeno dovoljenje za tisti del. Kot sem povedala, na južnem delu, na žalost, se stvari zaradi pritožb zamikajo, ampak nova zahteva za gradbeno dovoljenje, mislim, da je bila vložena 9. novembra 2022. Tako da to si pa res mi tudi mi želimo, ker je pravzaprav vse pripravljeno, da bi se stvari lahko začele odvijati, da se odvijejo čim prej.

Tako jaz mislim, da smo v tej fazi naredili največ, kar smo lahko naredili, da smo prišli do realne slike. Kot sem že povedala, imamo nalogo in do sredine aprila bomo javnosti predstavili časovnico, za katero bomo stali vsi, ki sodelujemo v tem projektu. Jaz si želim, da bodo roki nekoliko krajši, kot so zdaj tukaj zapisani, ne bom pa na pamet obljubljala, da kakršnegakoli roka, ker sami vidite, da nerealno postavljene časovnice v bistvu pri ljudeh potem zbujajo slabo voljo. Jaz razumem, da so ljudje nezadovoljni, jaz razumem, da župani niso zadovoljni s tem, da se ta časovnica nekoliko daljša, nikakor pa ne pristajam na to, da na tretji razvojni osi ni bilo v preteklosti narejeno nič, kot je bilo mogoče v uvodu povedano, in dajem vam besedo, da je to res eden od dveh najbolj prioritetnih projektov na Ministrstvu za infrastrukturo, ki ga praktično tedensko spremljamo. In verjamem, da bomo skupaj čim prej uspešno prišli tudi do cilja.