Govor

Tina Seršen

Najlepša hvala, predsednica.

Spoštovane poslanke, spoštovani poslanci!

Veljavni Zakon o ukrepih za obvladovanje kriznih razmer na področju oskrbe z energijo ste sprejeli 13. 9. lani. Predvsem je bil sprejet zaradi potrebnega obvladovanja kriznih razmer na področju delovanja elektroenergetskega in plinskega sistema ter oskrbe s toploto in določil je nujne ukrepe za zanesljivo oskrbo z energijo, za upravljanje povečanega tveganja na področju delovanja elektroenergetskega plinskega sistema, ukrepe za zmanjšanje uvozne odvisnosti, ukrepe za zanesljivo oskrbo z energijo ter ukrepe za zmanjševanje pritiskov na cene energije zaradi volatilnosti in energetskih trgov.

Glavni cilj tega predloga, ki je pred vami, je sprejetje določbe o obveznem sodelovanju dobaviteljev plina, torej nosilcev bilančnih skupin pri združevanju povpraševanja po zemeljskem plinu na nivoju Evropske unije in v organizaciji Evropske komisije oziroma izbranega izvajalca storitev, vse v skladu z Uredbo 2022/2576/EU, ki je bila sprejeta konec decembra lani, kjer je kot obvezno določeno združevanje povpraševanja, ne pa tudi končni nakup ali namenska raba oziroma skladiščenje takoj kupljenega plina. Država članica mora zagotoviti sodelovanje podjetij plinskega gospodarstva in podjetij, ki uporabljajo plin, najmanj v obsegu 2,25 % povprečne letne dobave plina te bilančne skupine končni odjemalci Republiki Sloveniji v zadnjih petih koledarskih letih pred tekočim letom. Ker ta uredba že za iste količine plina naslavlja nosilce bilančnih skupin, ki med svojimi člani bilančne skupine dejansko vključujejo naslovljena podjetja plinskega gospodarstva, predlog zakona z dikcijo obveze naslavlja samo njih, torej nosilce bilančnih skupin. S tem se izognemo morebitnemu podvajanju količin v okviru obveznega združevanja povpraševanja. Za vsa ostala podjetja plinskega gospodarstva in podjetja, ki uporabljajo plin, pa je sodelovanje pri združevanju prav tako odprto in je mogoče tudi v ločeni samostojni obliki.

S predlogom zakona se poleg omenjenega ureja oziroma črta člen, ki se nanaša na skupnostno samooskrbo in za projekte za proizvodnjo električne energije sončne energije gospodarskih družb, v katerih ima država ali lokalna skupnost kapitalsko naložbo, saj se je ugotovilo, da določba v zakonu prekomerno omejuje te gospodarske družbe pri izvajanju projektov sončnih elektrarn, namesto da bi spodbujala njihovo implementacijo. Zadnja sprememba oziroma še ena sprememba, ki jo predlagamo, vsebinska, je pa tudi sprememba roka za vložitev vloge za povračilo prispevka OVE. Po spremembi morajo odjemalci vlogo za povračilo prispevka OVE skupaj z ustreznimi dokazili vložiti na Borzen do 30. septembra 2023 - naj spomnim, da veljavni zakon določa 30. 6. 2023 - in ukrep se zaradi tega podaljša do 30. novembra 2023.

V upanju na pozitivno obravnavo predlaganega zakona s tem zaključujem svojo dopolnilno predstavitev. Hvala lepa.