Govor

Dobro jutro, spoštovani kolegi in ostali prisotni, pričenjam 25. nujno sejo Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor ter vse lepo pozdravljam. Obveščam vas, da se je opravičil Danijel Krivec, sicer pa na seji kot nadomestni člani odbora s pooblastili sodelujejo Bratislav Vrečko, ki nadomešča Tomaža Laha, Jonas Žnidaršič, ki nadomešča Predraga Bakovića in to je to.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora, s sklicem seje ste prejeli dnevni red z eno točko, v zvezi s katerim v poslovniškem roku nisem prejela nobenega predloga za spremembo, zato je ta določen, kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE POBUDA ZBORNICE ZA ARHITEKTURO IN PROSTOR SLOVENIJE LJUBLJANA IN DRUGIH ZA ZAČETEK POSTOPKA ZA OCENO USTAVNOSTI DRUGE ALINEJE DESETEGA ODSTAVKA IN ENAJSTEGA ODSTAVKA 141. ČLENA GRADBENEGA ZAKONA.

Ustavno sodišče je pobudo poslalo mnenje Državnemu zboru na podlagi prvega odstavka 265. člena Poslovnika Državnega zbora, odbor pa jo bo obravnaval na podlagi drugega odstavka 265. člena Poslovnika Državnega zbora. Prejeli ste naslednje gradivo: zahtevo za oceno ustavnosti z dne 10. 1. 2023, ki ste jo članice in člani odbora zaradi varstva osebnih podatkov prejeli proti podpisu, mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 14. 4. 2023 in pa mnenje Vlade z dne 13. 4. 2023. Vsa gradiva so objavljena na spletnih straneh Državnega zbora in na e-klopi. Na sejo odbora sta bila vabljena Zakonodajno-pravna služba in Ministrstvo za naravne vire in prostor.

Prehajamo na obravnavo. Besedo predajam predstavnici Zakonodajno-pravne službe. Izvolite.