Govor

Valentina Marolt

Hvala za besedo.

Zakonodajno-pravna služba je predlog zakona preučila z vidika svojih pristojnosti in dala pisno mnenje, iz katerega bom predstavila nekaj poudarkov.

Naša služba je opozorila, da morajo biti zakonske določbe jasne in določne, da je mogoče nedvoumno ugotoviti njihov pravi pomen. Zato je treba več predlaganih določb urediti bolj natančno in določno in notranje skladno, med drugim tiste, ki urejajo postopek dodeljevanja in odvzema spodbud. Opozorili smo tudi na naravo nalog, ki jih predlog zakona nalaga občinam. V zvezi s predlagano razlastitvijo smo opozorili na to, da je treba v postopku sprejemanja predloga zakona oceniti, ali obstaja zadostna, jasna, realna in neposredna javna potreba, ki upravičuje razlastitev, ali je razlastitev za ta namen nujna in ali je podana sorazmernost med javno koristjo in težo posega v pravico do zasebne lastnine. Opozorili smo tudi na ustavno načelo legalitete, ki zahteva, da morajo podzakonski predpisi in posamični akti izvršilne oblasti temeljiti na določeni vsebinski podlagi v zakonu in da je ne smejo preseči ali vsebino samostojno urejati.

Vloženi amandmaji koalicijskih poslanskih skupin v pretežni meri sledijo našim pripombam. V zvezi z nekaterimi pripombami pa je gospa državna sekretarka ravnokar podala pojasnila.

Hvala.