Govor

Začenjam 27. nujno sejo Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor in vse prisotne lepo pozdravljam!

Obveščam vas, da na seji kot nadomestni člani odbora s pooblastili sodelujejo: Gašper Ovnik, ki nadomešča Franca Propsa, Mateja Čulušić, ki nadomešča mag. Miroslava Gregoriča, mag. Bojana Muršič, ki nadomešča Predraga Bakovića.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red: Predlog zakona o infrastrukturi za alternativna goriva in spodbujanju prehoda na alternativna goriva v prometu, druga obravnava. Ker do pričetka seje nisem prejela nobenega predloga za spremembo dnevnega reda, je ta določen, kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG ZAKONA O INFRASTRUKTURI ZA ALTERNATIVNA GORIVA IN SPODBUJANJU PREHODA NA ALETERNATIVNA GORIVA V PROMETU.

Predlog zakona je Državnemu zboru v obravnavo po rednem postopku posredovala Vlada. Predlog zakona je bil uvrščen na dnevni red te seje na podlagi zahteve Poslanskih skupin Svoboda, SD in Levica za sklic nujne seje odbora z dne 26. 4. 2023, ki je objavljena na spletnih straneh Državnega zbora.

Državni zbor je na podlagi 122. člena Poslovnika Državnega zbora na 9. seji opravil splošno razpravo o predlogu zakona in sprejel sklep, da je predlog zakona primeren za nadaljnjo obravnavo. Za obravnavo je bilo posredovano naslednje gradivo: predlog zakona z dne 24. 2. 2023, mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 3. 5. 2023 in mnenje Komisije Državnega sveta za lokalno samoupravo in regionalni razvoj z dne 9. 5. 2023.

Rok za vložitev amandmajev je do začetka obravnave predloga zakona. Do sedaj so bili vloženi amandmaji poslanskih skupin Svoboda, SD in Levica k večjemu številu členov.

Vsa navedena gradiva so objavljena na spletni strani Državnega zbora in na e-klopi.

Na sejo so bili k obravnavi te točke povabljeni: Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo, Komisija Državnega sveta za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, Agencija za energijo, Eles, d.o.o., Sodu, d.o.o., Gospodarsko interesno združenje za distribucijo zemeljskega plina, Skupnost občin Slovenije, Združenje občin Slovenije, Združenje mestnih občin Slovenije ter Zakonodajno-pravna služba.

Začenjam drugo obravnavo predloga zakona, V kateri bomo na podlagi 26. člena Poslovnika opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga zakona.

Besedo dajem predstavnici predlagatelja, Ministrstva za okolje, podnebje in energijo, državni sekretarki mag. Tini Seršen. Izvolite.