Govor

Najlepša hvala za besedo.

Spoštovane poslanke, spoštovani poslanci, predstavniki ministrstev.

Pozorno sem poslušala vaše uvodne predstavitve, tako Ministrstva za finance kot Ministrstva za solidarno prihodnost in pa delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Sem tudi pogledala kakšen je pravzaprav splošno stanje o predlogu rebalansa proračuna za leto 2023. Se zahvaljujem vam za te natančne podatke, ki ste jih predstavili, pa vendarle se mi zdi, da je potrebno opozoriti vsaj na nekatere zadeve, predvsem kar zadeva pokojninsko reformo, štipendije, dolgotrajno oskrbo in pa stanovanjsko dejavnost.

¸ Zdaj, če pogledamo malo na splošno o predlogu rebalansa proračuna za leto 2023, kot je že predstavnica ministrstva povedala, prihodki so načrtovani v višini 13,14 milijarde evrov in to je v primerjavi s spremembami proračuna za leto 2023, torej so nižji za 1,7 %, kar pomeni za približno 234 milijonov evrov.

Mislim, da je predstavnica ministrstva prej tudi povedala glede davčnih prihodkov, da je nižja ocena davčnih prihodkov. Tukaj lahko tudi razumemo, da je to nekakšen pokazatelj, da gre davčna politika trenutno morda v napačno smer. Jaz sem tudi pred časom postavila poslansko vprašanje predsedniku Vlade in pa seveda Ministrstvu za finance v zvezi z davčno reformo, ki je bila najprej predstavljena na Brdu pri Kranju, 14. marca 2023, in takrat se je na veliko govorilo, da naj bi šla davčna reforma predvsem v dve spremembi, torej spremembi dohodninske zakonodaje in pa spremembi zakonodaje na področju davka na premoženje. Danes ne vem kaj se dogaja točno na tem področju, ampak dejstvo je, da ljudje pričakujejo določena jasna pojasnila, ne pa, da čez štirinajst dni se predsednik Vlade recimo pojavi na neki oddaji in potem samo reče, da pač tega ne bo. Ko zastavljaš neko politiko, moraš imeti seveda jasen načrt kako boš deloval na tem področju.

Zdaj skupaj načrtovanih torej davčnih prihodkov je 10,75 milijarde evrov, kar predstavlja približno 73 milijonov evrov manj kot v spremembah proračuna za leto 2023.

Moram opozoriti tudi to, da so načrtovani dohodki v primerjavi s spremembami proračuna 2023 za 3,6 % nižji in vi se boste spomnili, da smo mi opozarjali na rekordno visoke dohodke ob sprejemanju sprememb proračuna za leto 2023 in Vlada je takrat to branila z vsemi sredstvi, kljub opozorilom Fiskalnega sveta - veste, kaj je Fiskalni svet takrat o tem povedal -, zdaj pa sami predlagate, torej znižanje načrtovanih odhodkov.

Tukaj se je treba tudi vprašati, kam gre pravzaprav politika v zvezi s področjem gospodarstva. Mislim, da Vlada premalo pomena daje ali pa se premalo zaveda, kako pomembno je gospodarstvo, pa tudi vpliva gospodarstva na prihodke v proračunu, ampak raje daje za določene nevladne organizacije, lastne interese in tako naprej. Če ste pozorni, sem rekla samo za določene, nisem metala vsega v isti koš, ker sama tudi sodelujem z nevladnimi organizacijami, mnogimi nevladnimi organizacijami kot predsednica Komisije za človekove pravice in moram reči, da marsikatera organizacija opravlja izjemno delo na svojem področju; ampak so pa določene, za katere pa vsi vemo, da se določena sredstva namenjajo z nekim namenom. Naj se zdaj osredotočim na samo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter na Ministrstvo za solidarno prihodnost. Skoraj 148 milijonov evrov je manj sredstev kot v že sprejetem proračunu za leto 2023. Razlog je seveda povsem, bom rekla, precej razumljiv, zaradi tega, ker so se določene pristojnosti prenesle na novo Ministrstvo za solidarno prihodnost. Ampak, če pogledamo pa obe ministrstvi skupaj, lahko vidimo, da je skupno za približno 42 milijonov evrov več sredstev kot prej na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Zdaj bi se osredotočila na podprogram dolgotrajna oskrba. Mislim, da je državni sekretar Ministrstva za solidarno prihodnost že povedal, da namenjate 108 milijonov evrov, potem pa še 10 milijonov evrov namenja Ministrstvo za delo, kar pomeni, da je skupaj za ta podprogram dolgotrajna oskrba namenjenih 118 milijonov evrov. Vse lepo in prav, to se mi zdi super. Mi že ves čas opozarjamo, tudi osebno sem tukaj zelo vpeta v to, da bi se dolgotrajna oskrba vendarle čim prej sprejela, zakon, da smo 20 let čakali na to in da so ljudje tudi res v hudih stiskah. Tako so ta sredstva več kot potrebna. Ampak zanima me, glede na to, da še ni predloga Zakona o dolgotrajni oskrbi in da ves čas govorite o njem, izvajanje se zamika v leto 2024, zanima me, kdaj dejansko bo zakon pred poslanci. Obljubljali ste, mislim, da že pred pol leta, da bo, sedaj je bila neka ta časovnica v maj narejena, pa me resno zanima, kdaj bo Državni zbor lahko odločal o Zakonu o dolgotrajni oskrbi. To so zelo pomembne stvari in o tem se moramo pogovarjati, kajti to vpliva na celotno družbo. Zdaj bi se osredotočila še na podprogram stanovanjska dejavnost, ta se zdaj prenaša na Ministrstvo za solidarno prihodnost. Kolikor jaz vem, je na podprogramu bilo predvidenih 25 milijonov evrov, ko je to spadalo še pod Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, zdaj po predlogu rebalansa pa na 15 milijonov, približno 15 milijonov, torej za 10 milijonov evrov manj. Pa me zanima, glede na to, da ves čas razpravljate tako na odborih kot v Državnem zboru, kot v izjavah za javnost, da boste seveda gradili stanovanja, me zanima, zakaj zdaj znižujete ta sredstva na tej postavki. Rekli ste, da boste do leta 10 tisoč - / smeh/ do leta 2026, se opravičujem, mogoče… upam, da ne bo do leta 10 tisoč, ampak do leta 2026 -, da boste zgradili, mislim, da naj bi bila zadnja številka, če se ne motim, 10 tisoč stanovanj, naj me kolegice popravijo, mislim, da je 10 tisoč. Začeli ste s 30 tisoč, potem z 20, zdaj z 10 tisoč. Torej zanima me, ali so to obljube, ali bo to res realizirano in kdaj se bo s tem začelo. Seveda imamo mnoga odprta vprašanja, tudi glede pokojninske reforme, glede pokojnin. Zanima me, kdaj bo predstavljena ta pokojninska reforma. Naj povem, da tudi na Komisijo za peticije, človekove pravice in enake možnosti dobimo kar veliko vprašanj v zvezi z nepravično pokojninsko zakonodajo v nekaterih segmentih, zlasti ko govorimo o odmernih odstotkih in tako naprej. Skratka, zanima me, kdaj bo to predstavljeno, pa to ne govorim zato, ker bi zdaj želela povzročiti nek nemir tukaj, ampak zaradi tega, ker so to dejansko stvari, ki se tičejo velikega števila ljudi in glede na to, da se na nas obračajo tudi name kot na predsednico komisije, res, bom rekla, vsakodnevno s temi vprašanji, je prav, da ministrstva, ki sta za to zadolžena, na to tudi odgovorite.

Zdaj, kolikor jaz vidim, je pod postavko izplačevanje pravic, tukaj gre za pokojnine pod postavko Ministrstva za finance, so predvidena določena sredstva, ampak mene zanima, ali dejansko sledijo dejanskemu stanju in potrebam upokojencev. Zakaj to sprašujem? Zaradi tega, ker če boste dobro pogledali, boste videli, da je namenjenih skoraj 138 milijonov evrov manj sredstev za to postavko. Zato bi želela, da mi na to odgovorite.

In na koncu še glede štipendij. Zdaj mislim, da ravno včeraj je koalicija ni podprla Zakona o štipendiranju, obenem pa še znižujete sredstva za štipendije, in sicer za 5,1 milijona evrov. Zanima me, kaj boste naredili na tem področju, ali se vam zdi to primerno?

Mogoče bi samo še to rekla, kar so opozorila Fiskalnega sveta na koncu, proračunsko načrtovanje ostaja pomanjkljivo, opozarjajo in navedeno torej to, da proračunsko načrtovanje ostaja pomanjkljivo, še posebej velja za področje prav delovanja Ministrstva za delo in pa Ministrstva za solidarno prihodnost. To ne opozarjam jaz, ampak opozarjam oziroma govorim to, na kar opozarja torej Fiskalni svet, to so pa opozorili prav pred kratkim, 8. maja 2023, ko so pregledali kakšen proračun je bil poslan v Državni zbor. Najlepša hvala in se vam zahvaljujem že vnaprej za vaše odgovore. Hvala.