Govor

Ja, predsednica, hvala lepa za besedo. Lep pozdrav, poslanke in poslanci ter predstavniki ministrstev.

Zdaj, prej je gospa ministrica rekla, da je to bolj tehnične narave, ta rebalans, da je pač nekako enaka vsebina, nobenih sprememb. Zdaj človek bi pač težko razumel to, če vemo, da ste se razdružili v več ministrstev in da je tu nastal tudi strošek delovne sile večji kot pa ste verjetno prej uspeli splanirati znotraj tega rebalansa kar veliko prerazporeditev.

Omenjeno je tudi bilo s strani ministrice, da je železniška infrastruktura prioriteta te Vlade, pa me konkretno zanima tule na postavki, na postavki Železniški promet in infrastruktura, ko je kar nekaj milijonov manj namenjeno na postavki vzdrževanja javne železniške infrastrukture, potem investicije, dejavnosti na železniški infrastrukturi ter zagotavljanje varnosti v železniškem prometu. To je, če vse skupaj seštejemo, je dobrih 11 milijonov sredstev. Potem je še tule en del, ko se nanaša na, na pomorščake, kjer piše, izobraževanje in usposabljanje pomorščakov je večje za 250 tisoč evrov. Ni neke obrazložitve, prej pa ni bilo planirano v proračunu za leto 2023. Tako da mogoče to.

Potem bi še, pa bi še vprašal predstavnike z Ministrstva za okolje, podnebje in energijo, gospoda Kumra. Nekako ugotavljamo, da je popolnoma zanemarjeno področje hidro, hidro energije, da je, pač tu geotermalne energije tudi ne najdemo in da gre večinoma sredstev, gre za sončne elektrarne. Zdaj, če pogledamo današnjo strukturo električne proizvodnje v Sloveniji je pač tak specifičen dan, ampak teh dni je kar veliko v letu. Lahko vidimo, da je en majhen del energije bil danes proizveden s termo. Konstantno je bila nuklearna elektrarna. Špice pa enaki del kot nuklearka pa pokrivala hidroenergija in špice tiste, ki v določenih trenutkih. Tako da jaz mislim, da zanemarjanje te hidroenergije pa teh črpalne postaj, črpalnih elektrarn, ko je bilo potrebno zgraditi, mislim, da nas bo v naslednjem času, v naslednjih letih v Sloveniji glede samooskrbe bolela glava. Jaz ne vem za kje so ti razlogi, da tako brezglavo gremo v te sončne elektrarne oziroma saj je prav, da gremo, ampak istočasno bo potrebno tudi s hidro hidroenergijo razvijati te potenciale, ki jih imamo, ne pa da dopustimo, da ta voda odteče kar tako preko Slovenije. Toliko zaenkrat.

Hvala lepa.