Govor

Pozdravljeni! Hvala za besedo.

Sem Igor Ban z Ministrstva za finance in v uvodu vam bom na splošno predstavil Predlog rebalansa proračuna za leto 2023.

Kot veste, Državni zbor je po sprejetju sprememb proračuna za leto 2023 sprejel novelo Zakona o Vladi in druge predpise, s katerimi se je določila reorganizacija državnih organov. Posledično je Vlada sprejela Predlog rebalansa proračuna za leto 2023, ki sledi tej reorganizaciji Vlade. Ob pripravi rebalansa so bila upoštevana posodobljena makroekonomska izhodišča iz pomladanske gospodarske napovedi za leto 2023 Urada za makroekonomske analize in razvoj in proračunska realizacija v prvih treh mesecih letošnjega leta. V predlogu rebalansa so prihodki načrtovani v višini 13 milijard in 144 milijonov evrov, odhodki pa v višini 16 milijard in 82 milijonov evrov. Prihodki v predlogu rebalansa so v primerjavi s sprejetim proračunom nižji za 1,7 % oziroma 233 milijonov evrov, in sicer zaradi nižje ocene davčnih prihodkov in prihodkov iz proračuna Evropske unije. Odhodki v rebalansu so v primerjavi s sprejetim proračunom nižji za 3,6 % oziroma 609 milijonov evrov. Načrtuje se manjši obseg sredstev za blaženje posledic epidemije COVID-19 in draginje, poleg tega je upoštevana sprememba dinamike pri črpanju EU sredstev, saj se letos zaključuje programsko obdobje 2014-2020 in pričenja izvajanje nove finančne perspektive za obdobje 2021-2027. Načrtovani primanjkljaj je glede na sprejeti proračun tako nižji za 376 milijonov evrov in znaša 2 milijardi 983 milijonov evrov oziroma 4,5 % BDP.

Bolj podrobno glede načrtovanja rebalansa proračuna in upravljanja javnofinančnih izdatkov bo prestavljeno na seji matičnega Odbora za finance, vsebina in obseg rebalansa proračuna pa sta prikazana v finančnih načrtih pri posameznih resorjih. Toliko za uvod, hvala.