Govor

Matevž Frangež

Predsednica, najlepša hvala.

Tudi sam bi ostal danes v današnji predstavitvi relativno kratek in jedrnat. Obširno uvodno razlago o politikah na teh področjih smo s poslankami in poslanci opravili ob sprejemanju proračuna za leto 2023. Ker je to tehnični rebalans, kot je povedala predstavnica Ministrstva za finance, se naše politike v grobem ne spreminjajo, seveda pa to ne pomeni, da ni nekaj manjših sprememb v predlogu rebalansa Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport. Zdaj, najprej, ko ste poslanke in poslanci sprejemali proračun, ste Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo takrat namenili 189 milijonov 387 tisoč evrov. Zdaj je pred vami predlog rebalansa z bistveno okrepljenimi številkami, namreč 531 milijonov 885 tisoč 812, kar je posledica tega, da je Vlada Republike Slovenije od sprejema proračuna do oblikovanja predloga rebalansa na podlagi Zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize namenila dodatnih slabih 400 milijonov evrov oziroma v letošnjem proračunu 340 milijonov evrov. Kot veste, je na podlagi spremenjenega Zakona o Vladi iz ministrstva na Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj odšlo močno področje regionalnega razvoja, ki ni bilo relevantno samo po obsegu integralnih sredstev, pač pa tudi po obsegu kohezijskih sredstev, zato se ta sprememba bolj kot v integrali vidi v zmanjšanju kohezijskih sredstev našega ministrstva. Skupaj tako planiramo za 89,7 milijona evrov kohezijskih sredstev. Ob drugih manjših spremembah, denimo povečanju področja športa za 5 milijonov evrov, s čimer se skuša vse za silo slediti okrepljeni dinamiki in javnim zavezam, da okrepimo področje financiranja športov. V tem pogledu naj omenim nedavno najavljen tudi razpis za sofinanciranje javne športne infrastrukture.

V manjšem obsegu se povečuje tudi B bilanca. Tudi to je posledica sprejetih odločitev prej omenjenega zakona, zaradi povečanja namenskega premoženja Slovenskega podjetniškega sklada. V manjši meri mislim, da tudi sredstva za zagotavljanje posojilnih skladov, ki jih ima ministrstvo preko Slovenske izvozne in razvojne banke. Vse je skupaj usmerjeno v zagotavljanje likvidnosti slovenskega gospodarstva.

Zdaj na ministrstvu nameravamo z vestnim izpolnjevanjem in uresničevanjem proračuna seveda v teh napetih, zahtevnih mednarodnih okoliščinah krepiti konkurenčnost slovenskega gospodarstva. V ta namen seveda skušamo realizirati vse zastavljene programe iz vseh virov, ki so Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport tudi na voljo v največji meri in pri tem krepiti to transformacijski potencial slovenskega gospodarstva za učinkovito uresničevanje vseh priložnosti, ki zagotavlja zeleni, digitalni, inovacijski, tehnološki in druge oblike prehoda.

Toliko za uvod. Če bo kakšna vprašanja, sem z gospodom Markom Groznikom iz naše finančne službe na voljo za vaša vprašanja.