Govor

Katja Lisec

Hvala lepa za besedo. Lep pozdrav vsem.

Verjetno ste ta uvod že večkrat vsi slišali, tako da bom res kratka, da ne jemljem dragocenega časa. Skratka podrobneje bo proračun oziroma struktura javnofinančnih prihodkov in odhodkov predstavljeno v soboto na seji Odbora za finance.

Razlog za pripravo rebalansa so spremembe Zakona o vladi, Zakona o državni upravi in Uredbe o organih v sestavi ministrstev, ki so se zgodile po sprejetju spremenjenega proračuna za leto 2023. S spremembami teh pravnih aktov se je določila reorganizacija državnih organov, ministrstva so se preoblikovala, nekatera so spremenila svoja delovna področja, nastala so nova ministrstva. In ker je za nemoteno, učinkovito in transparentno delovanje državnih organov možno zagotoviti le tako, da imajo ti organi svoj finančni načrt, je Vlada pripravila tako imenovani tehnični rebalans proračuna. Predlagatelji posameznih finančnih načrtov bodo programe in projekte skušali doseči znotraj razreza ekonomskih namenov odhodkov znotraj fiskalne ovojnice skladno s prioritetami in v luči ponovne vzpostavitve fiskalnega pravila.

Prihodki so načrtovani v višini 13,14 milijarde evrov, odhodki v višini 16,08 milijard evrov. Odhodki se znižujejo glede na sprejeti proračun za 609 milijonov evrov, načrtovani primanjkljaj pa bo nižji od trenutno sprejetega za 376 milijard, milijonov evrov in bo znašal 2,94 milijarde evrov, kar pomeni 4,5 % bruto domačega proizvoda.

Toliko na kratko, no, podrobneje pa predajam besedo kolegu oziroma državnemu sekretarju.