Govor

Matevž Frangež

Hvala lepa, gospod predsednik.

Uvodoma naj ponižno priznam, da šport ni moja specialnost, to področje pokriva kolega Dejan Židan, ki bo tudi vodja delegacije na področju športa. Sicer pa bo potekala razprava o reviziji resolucije o zastopanosti in usklajevanju držav članic Evropske unije v okviru Svetovne antidoping organizacije o zagotavljanju spoštovanja človekovih pravic pri organizaciji velikih mednarodnih športnih dogodkov, o dveh francoskih iniciativah in sicer, evropski dimenziji olimpijskih iger in ratifikacije Macolin konvencije. Gre za boj proti prirejanju športnih izidov ter za litovski predlog o zagotavljanju človekovih pravic ukrajinskim športnikom na mednarodnih dogodkih v Evropski uniji.

Kar se tiče prvih dveh točk, Slovenija podpira predlagane sklepe, želi ohraniti strukturo zastopanosti s strani Evropske unije tako kot do sedaj. V dosedanjih stikih smo opozorili na pomembnost pojasnil glede razmerij med pravom Evropske unije in švicarskim zasebnim pravom, na podlagi katerih je vzpostavljena svetovna antidoping organizacija. Področje velikih mednarodnih športnih dogodkov je ena izmed treh strateških prioritet Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport na področju športa. V tem pogledu vidimo jasno kontinuiteto delovanja, saj so ministri pristojni za šport, januarja 2021 že podpisali pismo o človekovih pravicah v športu. V tem kontekstu pričakujemo, da se seveda pri organizaciji velikih športnih prireditev in dogodkov mednarodnega značaja dosledno spoštuje visoka načela varovanja človekovih pravic.

Francoski predlog želi okrepiti prepoznavnost Evropske unije in njenega športa v kontekstu vsakokratnih olimpijskih iger, tudi njihovega univerzalnega sporočila miru. Kar se pa tiče vsebine konvencije, je ta, torej o boju proti prirejanju športnih izidov, je ta skladna z načrtovanimi aktivnostmi Republike Slovenije na temo integritete v športu. Kar se tiče zagotavljanja človekovih pravic ukrajinskim športnikom na mednarodnih dogodkih v EU, podobno kot je bilo že predstavljeno na drugem področju, pa vendarle menimo, da je sporočilo glede na dosedanja stališča Republike Slovenije, kjer v isti koš torej dajemo zelo raznovrstne države, če bi te morebiti kakorkoli podpirale ruski in beloruski režim, v tem pogledu absolutno podpiramo človekove pravice športnikov iz Ukrajine, opozarjamo pa, da je predvsem veliko nejasnosti v sporočilu litvanskih kolegov glede določanja podpornikov Ruske federacije in Belorusije. Ker to ni moja specialnost, bom na morebitna kompleksna vprašanja prosil sodelavko Petrp Tramte, da odgovori na vprašanja.

Hvala lepa.