Govor

Spoštovane kolegice, spoštovani kolegi.

Začenjam 39. sejo Odbora za zadeve Evropske unije. Na začetku naj povem, da kot nadomestni člani odbora s pooblastili sodelujejo na tej seji: kolegico Lucijo Tace nadomešča kolegica Vera Granfol, ki jo lepo pozdravljam na današnji seji. Obveščam vas, da so na sejo torej povabljeni poslanci Evropskega parlamenta iz Republike Slovenije, Urad predsednice Republike Slovenije, Kabinet predsednika Vlade ter seveda predstavniki Vlade in pa Državnega sveta. Vse navzoče vas lepo pozdravljam. Pravkar sem še dobil še eno pooblastilo, kolega Aleša Rezarja nadomešča kolegica Nataša Avšič Bogovič, ki ga prav tako lepo pozdravljam na današnji seji.

Torej prehajamo na določitev dnevnega reda seje tega odbora. S sklicem seje ste torej prejeli dnevni red dne 9. maja 2023 ste prejeli še obvestilo o razširitvi dnevnega reda. Tako da se dnevni red seje razširi z naslednjima točkama: točka 5 - Predlog stališča Republike Slovenije do priporočila sklepa Sveta o pooblastitvi Evropske komisije, da v imenu Evropske unije sodeluje pri pogajanjih o spremembi konvencije Sveta Evrope o preprečevanju terorizma ali dodatnem protokolu h konvenciji v zvezi z revizijo opredelitve terorističnih kaznivih dejanj ter 6. točka - Predlog stališča Republike Slovenije do predloga uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o ukrepih za znižanje stroškov za postavitev gigabitnih elektronskih komunikacijskih omrežij in razveljavitvi direktive 2014/61, torej, Akta o gigabitni infrastrukturi. To razširitev seveda določa 154.d člen Poslovnika Državnega zbora. Določen je torej takšen dnevni red seje današnje seje odbora, kot ste ga prejeli s sklicem in seveda tudi s samo razširitvijo z dne 9. maja.

Sedaj prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, ZASEDANJE SVETA EVROPSKE UNIJE ZA IZOBRAŽEVANJE, MLADINO IN KULTURO TER SEVEDA ŠPORT, KI BO V BRUSLJU 15. IN 16. MAJA 2023.

Gradivo k 1. in 2. točki dnevnega reda smo prejeli od Vlade 11. maja 2023 na podlagi 8. člena Zakona o sodelovanju med Državnim zborom in Vlado v zadevah Evropske unije. Sedaj bom prosil predstavnika Ministrstva za izobraževanje, vidim, da ministra ni, je pa z nami državna sekretarka, državni sekretar, se opravičujem, dr. Boris Černilec, da nam torej predstavi izhodišče v delu zasedanja za izobraževanje in mladino. Spoštovani državni sekretar, kar počasi. Izvolite, sedaj beseda je vaša.