Govor

Anita Zakšek

Najlepša hvala za besedo.

Naš rebalans je v primerjavi s sprejetim proračunom nižji za 23,3 milijone evrov, predvsem na račun prenosa področja dolgotrajne oskrbe in kadrov na Ministrstvo za solidarno prihodnost v višini 18,3 milijone evrov, kot posledica reorganizacije Vlade in prenosa področja na drugo resorno ministrstvo. Prav tako je nižji za 5 milijonov evrov na proračunskih postavkah Evropske unije in pripadajoče slovenske udeležbe, saj smo zaznali v letu 2022 na projektih energetske sanacije višjo realizacijo od predvidenega, od sprejetega izvedbenega načrta operativnega programa. Opazili smo tudi zamik nekaterih časovnic na projektih v letošnjem letu in pa znižali smo sredstva na tehnični pomoči.

Poleg tega, da je proračun nižji, smo izvedli nekatere prerazporeditve znotraj posameznih podprogramov. Znižanje podprogram za investicije, in sicer skupno za 54 milijonov evrov, za 35(?) milijonov evrov smo zato dvignili področje razvoja zdravstva, za 8 milijonov evrov smo dvignili področje izobraževanja in usposabljanja zdravstvenih delavcev, 5 milijonov evrov smo dodatno namenili preventivnim aktivnostim na področju duševnega zdravja, 3 milijone evrov za zdravstveno varstvo nezavarovanih in socialno ogroženih skupin prebivalstva, 2 milijona evrov za podporne dejavnosti, nadzor v zdravstvu.

Za lažjo predstavo je tortni diagram prikazuje, da je skoraj 50 % našega proračuna predstavlja področje ureditve zdravstva, temu sledi podprogram covid; na tej točki moram izpostaviti, da covid podprogram zajema tudi evropska sredstva za investicije v okviru pobude React-EU, temu sledi izobraževanje in usposabljanje zdravstvenih delavcev, investicije. Potem pa imamo v 5 odstotkih zdravstveno varstvo nezavarovanih in socialno ogroženih skupin prebivalstva, v 3 odstotkih javno zdravje, 2 odstotkih podporne dejavnosti in potem sledijo še presaditve, transfuzij, odškodnine, ureditev področja kemikalij, ureditev področja sevanj, mednarodno sodelovanje in pa članstvo v mednarodnih institucijah. Seveda imamo več tipov sredstev. Glavnino predstavljajo integralna sredstva, temu sledijo evropska sredstva, en delež predstavlja tudi namenska sredstva in najmanjši del so slovenska sredstva oziroma integralna sredstva slovenske udeležbe. Za lažjo predstavitev, kaj pomeni nižanje in višanje, smo pripravili sliko. Seveda največ namenjamo ureditvi, razvoju zdravstva, covidu. Največje nižanje smo dali na investicije in posledično tudi povišali določene podprograme, kot sem predhodno naštela.

To bi bilo z moje strani vse. Hvala.