Govor

Katja Pepelnak

Hvala za besedo.

Glede na to, da bo politika oziroma struktura javnofinančnih prihodkov in odhodkov celovito predstavljena na seji matičnega Odbora za finance, naj tukaj danes izpostavim le nekatere ključne poudarke splošnega dela predloga rebalansa proračuna za leto 2023, resorno ministrstvo, torej Ministrstvo za zdravje, pa bo predstavilo svoj finančni načrt v okviru posebnega dela predloga rebalansa proračuna za leto 2023.

Državni zbor Republike Slovenije je po sprejetju sprememb proračuna za leto 2023 sprejel Zakon o spremembah Zakona o vladi in še nekatere druge s tem povezane predpise, s katerimi se je določila reorganizacija državnih organov. Glede na to, da se je s tem spremenila tudi institucionalna klasifikacija izdatkov državnega proračuna, je Vlada sprejela Predlog rebalansa državnega proračuna za leto 2023. Predlagatelji posameznih finančnih načrtov bodo programe in projekte skušali doseči znotraj razreza ekonomskih namenov, odhodkov, fiskalne ovojnice, prioritet ter v luči ponovne postopne vzpostavitve fiskalnega pravila.

Pri predlogu rebalansa proračuna se v primerjavi z napovedjo pri sprejemanju sprememb proračuna za leto 2023 predvidevajo nižji prihodki ter nižji odhodki. Tako s Predlogom rebalansa proračuna za leto 2023 se načrtuje 13 milijard in 144 milijonov evrov prihodkov, ki izhajajo iz ocene pobranih prihodkov v prvih 3 mesecih letošnjega leta ter pomladanske napovedi Umar. Načrtovani prihodki so v primerjavi s spremembami proračuna za leto 2023 nižji za 233,4 milijona evrov oziroma za 1,7 %, in sicer zaradi nižje ocene davčnih prihodkov, predvsem iz naslova dohodnine in davka od dohodkov pravnih oseb in prihodkov iz proračuna Evropske unije. Na odhodkovni strani pa znašajo odhodki 16 milijard in 82 milijonov evrov.

Načrtovani odhodki so v primerjavi s spremembami proračuna za leto 2023 nižji za 609 milijonov evrov oziroma za 3,6 %. Načrtuje se manjši obseg sredstev za financiranje epidemije Covid-19 in za blaženje posledic draginje. Prav tako je upoštevana sprememba dinamike pri črpanju evropskih sredstev, saj se letos zaključuje programsko obdobje 2014-2020 in pričenja izvajanje nove finančne perspektive za obdobje 2021-2027. S predlogom rebalansa za leto 2023 se načrtuje primanjkljaj državnega proračuna v višini 2 milijardi in 938 milijonov evrov oziroma 4,5 % BDP.

Toliko z moje strani, hvala lepa.