Govor

Jure Trbič

Hvala za besedo.

Spoštovani podpredsedujoči, poslanke in poslanci in drugi prisotni!

Ministrstvo za javno upravo je, kot vemo, predlagatelj finančnega načrta za samo ožje ministrstvo in organ v sestavi, torej Inšpektorat za javni sektor ter skupino proračunskih uporabnikov, torej upravne enote. Ministrstvo kot predlagatelj finančnega načrta s tem tehničnim rebalansom načrtuje slabih 170 milijonov, 169,6 milijona evrov integralnih sredstev, 24,1 milijona namenskih sredstev in 6,7 milijona evropskih sredstev s pripadajočo slovensko udeležbo, seveda.

Predlog rebalansa proračuna za Ministrstvo za javno upravo za leto 2023 znaša po novem 202,2 milijona evrov in je v primerjavi z že sprejetim proračunom za leto 2023 nižji, in sicer za 58,4 milijonov evrov. Glavnina znižanja na integralnem delu v višini kar 57,6 milijonov predstavlja seveda prenos delovnega področja delovanja centralne in lokalne informacijsko-komunikacijske tehnologije na novo Ministrstvo za digitalno preobrazbo.

Ministrstvo za javno upravo ustvarja namenske prihodke z izvajanjem lastne dejavnosti, to je denimo, prodajo premičnega in nepremičnega premoženja, odškodninami iz zavarovanja premoženja, z oddajo poslovnih prostorov, stanovanj ter garaž, s prispevki in pristojbinami, nadomestili za dodelitev služnostne pravice ali ustanovitev stavbne pravice.

Na upravnih enotah večino namenskih sredstev predstavljajo prihodki od vplačanih tiskovin, ki jih stranke v upravnih postopkih pri upravnih enotah vplačajo. Tukaj gre predvsem za listine kot so potne listine, osebne izkaznice, vozniška dovoljenja, registrske tablice in podobno. Načrtovana namenska sredstva se tu nekoliko zvišujejo, in sicer za 0,9 milijona evrov.

Evropska sredstva in pripadajoča slovenska udeležba se glede na zadnje napovedi realizacije projektov evropske kohezijske politike znižujeta. Kljub nižanju pa bo povprečna realizacija projektov skoraj 95 %, ker je oziroma bo odličen rezultat s ciljem, da čim manj administracije zaključimo obstoječo perspektivo do 2020, smo se z novim Ministrstvom za digitalno preobrazbo dogovorili, da bo naše ministrstvo torej še letos do zaključka perspektive izvajalo naloge posredniškega organa in izvrševali proračun tudi za projekte, ki sicer po reorganizaciji Vlade vsebinsko sodijo na Ministrstvo za digitalno preobrazbo. Večji del sredstev v višini 54,3 milijona evrov pa ožje ministrstvo namenja za izvajanje projektov za zagotavljanje prostorskih pogojev državnih organov, za odkupe poslovnih prostorov, nakupe opreme za potrebe ministrstva, prav tako pripravlja projekte s področja energetske varčnosti ter opravlja druge naloge vezane na upravljanje, plačevanje stroškov za te iste poslovne prostore, kot so konkretneje čiščenje, fizično in tehnično varovanje in podobno. Navedeno seveda vključuje tudi investicije in investicijsko vzdrževalna dela v prostorih državnih organov, ki ohranjajo in izboljšujejo uporabne vrednosti objektov, hkrati pa zagotavljajo seveda ustrezne prostorske in tehnične pogoje za delo zaposlenih.

Na podprogramu upravne storitve na v upravnih enotah pa načrtujemo 96,7 milijonov evrov pravic porabe, od česar je 75,2 milijona namenjeno za plače, 12 milijonov evrov za materialne stroške, manjši del pa predstavljajo tako zvane male investicije in drugi odhodki. Večino načrtovanih sredstev na namenskih postavkah upravnih enot sicer predstavljajo plačane tiskovine, in sicer skoraj 8 milijonov, konkretneje 7,9.

Namenska sredstva posebnega proračunskega sklada za razvoj nevladnih organizacij v višini 11,9 milijona evrov pa bodo v letih 2023 in 2024 namenjena za nadaljnjo krepitev podpornega okolja za nevladne organizacije, za spodbujanje digitalizacije v nevladnih in prostovoljskih organizacijah, za spodbujanje profesionalizacije v prostovoljskih organizacijah, za zagotavljanje obveznega deleža lastnega financiranja za nevladnike, ki so uspešni na evropskih razpisih in seveda za krepitev državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij na tem področju.

Omeniti velja še načrtovane pravice porabe na podprogramu Podpora lokalni samoupravi ter koordinacija državne in lokalne ravni vsaj za rebalans ta zdajšnji rebalans v primerjavi z že sprejetim proračunom ostaja nespremenjen, in sicer, v višini 7 milijonov in 565 tisoč evrov, od tega 7,5 milijona namenjen za sofinanciranje skupnih občinskih uprav. Ostali znesek pa gre za tako zvano strokovno pomoč občinam. Vse preostalo pa predstavlja načrtovane pravice porabe za redno delovanje samega Ministrstva za javno upravo, kot seveda tudi že omenjenega Inšpektorata za javni sektor, to predstavlja pa predvsem plače in materialne stroške poslovanja.

Hvala lepa.