Govor

Tina Heferle

Hvala lepa, podpredsednik za besedo.

Lep pozdrav vsem!

Jaz bom na kratko predstavila naš del rebalansa, ki se tiče Ministrstva za notranje zadeve, začela bom s številko, ki v bistvu najprej bode v oči, to je, da se nam proračun glede na sprejeta sredstva za 2023 sicer zmanjšuje za 22,3 milijona evrov, ampak naj takoj pojasnim, da gre tukaj predvsem ali pa v večini, v velikem delu za zmanjšanje zaradi enega dejstva, in sicer zato, ker je Hrvaška Republika Hrvaška vstopila v Schengensko območje in se zaradi tega veliko sredstev, ki so bila namenjena, če zelo poenostavim, za ta namen, enostavno ne rabi več.

Na začetku bi poudarila, da zaradi tega zmanjšanja ne ministrstvo niti policija ne bosta v ničemer v svojem delovanju okrnjena. Mi smo bili na to zmanjšanje pripravljeni, smo v bistvu pripravili naš celoten sistem na to dejstvo, ki smo ga vsi že prejšnje leto pričakovali, se pravi vstop Hrvaške v Schengen in smo tudi, lahko pohvalim, pri tem zelo tvorno sodelovali tudi z Ministrstvom za finance, s katerim smo vse te spremembe predvideli in jih komunicirali že prej, tako da smo, kot rečeno, bili na to pripravljeni.

Zdaj, če čisto na kratko grem malce bolj podrobno v številke. To zmanjšanje, kot sem že omenila, zdaj, če omenim celotno številko sredstev, ki pripada MNZ, imamo proračun v višini 552,3 milijone evrov. Celotno to zmanjšanje, ki sem ga na začetku omenila, večinoma pade na policijo, medtem ko v enem manjšem, ožjem delu beležimo zmanjšanje na ministrstvu, in sicer za 43 tisoč evrov, ta del pade na ta upravni del. Na Inšpektoratu Republike Slovenije za notranje zadeve pa se z rebalansom sredstva ne spreminjajo. Torej, poglavitni del teh sprememb z rebalansom se pa torej nanaša, kot že rečeno, na evropska sredstva s pripadajočo slovensko udeležbo.

In zdaj, če izpostavim še nekoliko na kratko po posameznih podprogramih, da bo slika nekoliko bolj jasna, recimo lahko omenim, da gre za zmanjšanje sredstev, recimo, pri podprogramu Migracije in mednarodna zaščita iz razloga, ker se bodo evropska sredstva zamaknila zaradi nerealizacije oziroma zakasnele realizacije določenih projektov. In zato bo tudi letošnja realizacija teh sredstev manjša. Naj pa poudarim, da se ta sredstva ne izgubijo, ampak se samo prenesejo v drugo leto. Recimo na podprogramu Urejanje sistema in podpore dejavnosti na področju notranjih zadev lahko vidimo povečanje slabih 400 tisoč evrov. Kar pa smo dobili iz naslova Decentralizacije informatike, sredstva smo v bistvu prenesli oziroma dobili od MJU, ker smo šli v samostojen sistem informatike. Nato lahko omenim še recimo podprogram Javni red in splošna varnost ljudi in premoženja, kjer se sredstva povečujejo za dobrih 14 milijonov evrov. Tukaj gre v bistvu za prerazporeditev sredstev iz programa za mejo. Kot sem omenila, tam se sredstva nižajo zaradi vstopa Hrvaške v Schengen in se prenašajo en del tudi v ta podprogram, ker so pač namenjena sredstva za policiste, ki bodo premeščeni iz meje drugam. Se pravi, sredstva gredo za plače policistov. Omenim lahko še podprogram Kriminalistična dejavnost, kjer se sredstva v dobrih 600 tisoč evrov znižujejo tudi zaradi razloga, ker so bili določeni programi pozno sprejeti oziroma se znižujejo ta načrtovana sredstva na skladu za notranjo varnost, kjer je bila prvotna izvedba teh projektov načrtovana v začetku leta 2023 pa se zdaj nekoliko zamika črpanje sredstev. Prerazporeditev glede zaradi plač, sem že omenila teh 14 milijonov evrov. Kar se pa tiče še tega podprograma Kriminalistične dejavnosti, pa lahko tudi povem, da se pa sicer ta sredstva tudi na integrali pa povečujejo pri delu opreme za kriminalistično policijo. Zdaj podprogram Zunanja meja in izvajanje predpisov o tujcih se znižuje za 35,7 milijonov evrov. Tukaj gre spet za te postavke, se pravi za plače policistov, mejnih policistov. Znižujejo se tukaj sredstva v višini 20,6 milijonov evrov, zaradi, kot sem že omenila, vstopa Hrvaške v Schengen in so potem neupravičena črpanja določenih projektov, ki so bila vezana prav na sklad za mejo v projektih BMVI. In pa seveda na račun nižje načrtovane izvedbe kohezijskih sredstev, kot pa rečeno, se samo prenaša v drugo leto.

Če nekako povzamem, pa strnem predlog sprememb proračuna za leto 2023 kar se tiče MNZ, torej znižan za 22,3 milijona evrov. Povečevanje integralnih sredstev za 0,4 milijona evra. Namenska sredstva ostajajo enaka. Znižanje pa, kot rečeno, že na evropskih sredstvih in pa seveda s tem v povezavi tudi pri slovenski udeležbi.

Toliko na kratko. Če bo pa kakšno vprašanje še bomo pa sproti odgovarjali. Hvala.