Govor

Hvala, spoštovana predsednica za besedo.

Lep pozdrav vsem prisotnim!

Po upočasnitvi neposrednih tujih naložb v letu 2020 zaradi pandemije Covid-19 so se v letu 2021 neposredne tuje naložbe v Evropski uniji povečale. Neposredne tuje naložbe imajo velik pomen tudi za slovensko gospodarstvo. Te prinašajo številne koristi, kot so gospodarska stabilnost, ustvarjanje novih delovnih mest, prenos znanja in tehnologije, večji davčni prihodki in tako dalje. Neposredne tuje naložbe v Sloveniji so v leto 2021 znašale 34 % bruto domačega proizvoda in so tako nižje od povprečja Evropske unije. Evropska unija je glede na trende gibanj tujih naložb večkrat izrazila stališče, da odprtost ni brezpogojna. Zaskrbljujoče je prevzemanje evropskih podjetij s strani vlagateljev iz tretjih držav. To ima lahko negativne posledice na kritično infrastrukturo, kritične tehnologije, zanesljivost oskrbe s kritičnimi viri in dostop do občutljivih informacij. Tako želi Evropska unija vzpostaviti mehanizem za pregled tujih naložb in zaščititi strateške interese Evropske unije ter preprečiti odvisnost Evropske unije od tretjih držav. V praksi to pomeni, da želi Evropska unija preprečiti večje tuje naložbe, ki bi vplivale na nemoteno delovanje in oskrbo Evropske unije, torej, zdravstveno varstvo, javni interes, epidemija in tako dalje, ter od držav članic zahteva, da pri tujih naložbah upoštevajo tudi vpliv na EU kot celoto in ne zgolj vpliv tujih naložb na države članice.

Mehanizem za pregled neposrednih tujih naložb je bil v slovenski pravni red vpeljan z Zakonom o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije Covid-19. Na podlagi zakona je mehanizem začel veljati 31. maja 2020 in se uporablja do 30. junija 2023. Po tem datumu, če ne bo predlog zakona sprejet, mehanizem ne bo več veljal. S predlogom zakona pa se mehanizem trajno uvršča v slovenski pravni red.

S predlogom zakona se predlaga sprememba opredelitve tujega vlagatelja, sprememba izraza neposredna tuja naložba, sprememba glede vstopnega praga, sprememba izraza pravni posel in sprememba zahtevanih podatkov. Bistvena sprememba glede na trenutno ureditev je podrobnejša ureditev mehanizma in postopka pregleda neposrednih tujih naložb ter komisije za priglasitev.

V Slovenski demokratski stranki predlogu spremembe zakona ne nasprotujemo in bomo v nadaljevanju postopka sprejema konstruktivno sodelovali s podajo predlogov in morebitnih amandmajev.