Govor

Hvala lepa, predsednica, za besedo.

Jaz imam dve konkretni vprašanji.

Prvo je. Jaz sem zastavil ministrici Švarc Pipan v začetku leta glede načrtovane nove sodne stavbe in me zanima, zdaj je minilo približno pol leta od tega, kakšno je stališče ministrstva zdaj. Ali se je pregledal tale projekt oziroma predvidena rešitev je sicer ocenjena na kar 200 milijonov evrov. Zdaj tudi po rebalansu vidimo, da še ni predvidenih odhodkov za izgradnjo to nujno potrebne stavbe za delovanje sodstva, nemotenega. Kot vemo, zdaj je tukaj zelo že hektično, saj gledali smo različne prispevke, tudi mediji so o tem kar poročali v preteklih mesecih, tako da me zanima stališče Ministrstva za pravosodje oziroma kje zdaj stojimo na tem projektu.

Potem še drugo moje vprašanje pa je. Zdaj tukaj sem videl, da se postavka za štipendije v pravosodju znižuje s 30 tisoč na 10 tisoč evrov. To najbrž je logično, kajti se je videlo, da bo teh štipendistov manj, vsaj tako predvidevam. Me pa zanima, ali se dela že v tem letu kaj na digitalizaciji PDI? To pomeni, jaz sem že tudi, ko smo obravnavali proračuna 2023 in 2024 preteklo leto, postavil vprašanje in ministrica mi je takrat odgovorila, da se bo poglobila v Zakon o PDI-ju, to je za PDI, in se mi zdi res smešno, da imamo zdaj Ministrstvo za digitalno preobrazbo, ki ima 114 milijonov po rebalansu predvidenih sredstev, hkrati pa imamo, bom rekel, uspešne mlade, že pravnike, ki seveda po zakonu morajo narediti PDI, če želijo uspeti v svojem fohu oziroma v poklicu, hkrati pa pišejo sodbe na roko. Mislim, da smo v letu 2023 že toliko sposobni vzpostaviti, kupiti par računalnikov, kjer bodo mladi lahko pisali te izpite ročno, seveda brez internetne povezave in vse kar pač zakon predvideva.

Tako da, še enkrat poziv, no, to je moja prošnja, res, dajmo to urediti v tem letu, kajti res je žalostno, da imamo…, delal se bo informacijski sistem v vrednosti 100 tisoč evrov za vračanje tistih glob iz epidemije, hkrati pa gledamo študente, kako pišejo na roko sodbe po pet ur in potem en, ki ne zna prebrati tega, ga pač oceni negativno in pade izpit. Tako da, to bi dal en poziv, hkrati pa tudi prošnjo, da se res ta problematika morda še lahko z amandmajem ali vladne koalicije ali pa nas opozicije popravi že za letošnje leto.

Hvala lepa.