Govor

Igor Šoltes

Najlepša hvala predsednica. Spoštovane poslanke, spoštovani poslanci.

Torej pri pripravi rebalansa za leto 2023 Ministrstvo za pravosodje večjih sprememb na ravni limitov ni imelo. Dvig limita na ravni integralnih postavk, izhajale iz prenosa sredstev na podlagi sklenjenega sporazuma s strani Ministrstva za javno upravo, manjše spremembe limitov na ravni evropskih sredstev, pripadajoče slovenske udeležbe ter namenskih sredstev finančnih mehanizmov iz naslova planirane dejanske porabe. Na podlagi zakonodaje, izkazanih potreb dviga posameznih stroškov so se pripravile delne prerazporeditve med samimi postavkami. Odprl se je tudi projekt v sklopu načrta za okrevanje in odpornost ter evidenčni projekt tehnična pomoč 2021-2027 ter načrtovani rebalans proračuna za Ministrstvo za pravosodje znaša nekaj več kot 118 milijonov evrov. Glede predloga rebalansa Vrhovnega sodišča je predstavnica Ministrstva za finance že pojasnila povečanje sredstev. Mogoče samo za obrazložitev, z rebalansom se namenja več sredstev za plače, stroške sodnih postopkov, sprejem pravilnika o spremembah in dopolnitvah pravilnika o sodnih izvedencih, sodnih cenilcih in sodnih tolmačih, ki se uporabljajo od konca preteklega oziroma od konca leta 2021 in seveda usklajevanje glede določenega dviga cen od poštnih storitev do brezplačne pravne pomoči zaradi sprejema Zakona o spremembi o odvetništvu, s katerim stopi v veljavo 100 % odvetniška tarifa tudi za zadeve brezplačne pravne pomoči namesto teh dosedanjih 50 %.

Glede Državnega odvetništva Republike Slovenije je treba omeniti, da je odvetništvo sredstva za 2023 načrtovalo v skupnem znesku nekaj manj kot 29 milijonov evrov. Na podlagi rebalansa pa so sredstva za leto 2023 predvidena v nižji višini, se pravi 16 milijonov 823 tisoč, kar pomeni zmanjšanje proračuna za odvetništvo za okvirno 12 milijonov evrov. Znižanje proračuna je bilo seveda izvedeno v skladu z dogovorom tudi Ministrstva za finance, nižanje proračuna za odvetništvo se pa nanaša na oceno, da se bodo zmanjšale postavke na odškodninah, kar pomeni, da ocenjujejo, da bo ta predviden obseg sredstev zadovoljeval zahtevke glede odškodnin, ki bodo prihajale v tem letu.

Glede proračuna državnih tožilcev je za leto 2023 predvideno nekaj manj kot 27 milijonov evrov. V tem rebalansu proračuna pa so zagotovljena še neka dodatna sredstva na postavkah plač, in sicer za izplačilo poračuna plač skupaj z zamudnimi obrestmi državnim tožilcem in razveljavitvi neustavnega zakona in iz navedenega tudi sledi, da je načrtovani rebalans proračuna za državna tožilstva v višini, če sem natančen, 27 milijonov 156 tisoč evrov. Tako, da to je za en, bom rekel, bolj tehnični uvod, vse kar se tiče proračuna in pa Ministrstva za pravosodje in če povzamem Ministrstvo za pravosodje, torej ne, če pogledamo vsa znižanja in povišanja, nekako ostaja v okviru predvidenih sredstev. Hvala.