Govor

Lepo pozdravljeni.

Vse članice in člane Odbora za pravosodje, vabljene ter ostale prisotne lepo pozdravljam.

Pričenjamo 14. sejo Odbora za pravosodje.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednje članice in člani: poslanka Lucija Tacer, ki jo nadomešča poslanka Katarina Štravs in pa poslanec Jožef Lenart, ki ga nadomešča poslanec Franc Rosec.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora.

Kot 1. člen Predlog rebalansa proračuna Republike Slovenije za leto 2023. Predlog rebalansa proračuna je objavljen na spletnih straneh Državnega zbora. Dne 8. 5. 2023, je bil dnevni red že sklicane 14. seje odbora na podlagi 154.d člena Poslovnika Državnega zbora razširjen z naslednjima točkama dnevnega reda.

Kot 1.a točka Predlog stališča Republike Slovenije do priporočila sklepa Sveta o pooblastitvi Evropske komisije, da se v imenu Evropske unije sodeluje pri pogajanjih o spremembi konvencije Sveta o preprečevanju terorizma ali dodatnem protokolu h konvenciji v zvezi z revizijo opredelitve terorističnih kaznivih dejanj. Gradivo je objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora. Obravnava se na podlagi drugega odstavka 154.h člena Poslovnika.

In pa 1.b točka, Zahteva za oceno ustavnosti 71. člena Zakona o sodiščih. Gradivo je objavljeno v sistemu Udis in ste ga članice in člani odbora prejeli, obravnava pa se na podlagi drugega odstavka 165. člena Poslovnika Državnega zbora. Predlog za razširitev ste prejeli.

O tem moramo glasovati, tako da prehajamo na glasovanje.

Glasujemo. Navzočih je 9 poslank in poslancev, za je glasovalo 9, proti nihče.

(Za je glasovalo 9.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je dnevni red sprejet in bo odbor navedeni točki obravnaval kot 1.a in 1.b točki dnevnega reda.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG REBALANSA PRORAČUNA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA LETO 2023, KI GA JE DRŽAVNEMU ZBORU V OBRAVNAVO PREDLOŽILA VLADA IN JE BIL 21. 4. 2023 OBJAVLJEN NA SPLETNIH STRANEH DRŽAVNEGA ZBORA.

Odbor navedeni predlog obravnava na podlagi 166. člena Poslovnika Državnega zbora. Kot zainteresirano delovno telo na sejo so bili vabljeni predstavniki Ministrstva za finance, Ministrstva za pravosodje ter Sodni svet. Besedo dajem predlagatelju predloga rebalansa proračuna za leto 2023, torej uvodna obrazložitev predstavnika Ministrstva za finance.

Izvolite.