Govor

Hvala.

Prehajamo na razpravo in besedo dajem članicam in članom odbora. Želi kdo razpravljati? Če ne, prehajamo na glasovanje. Najprej dajem na glasovanje amandma k 4. členu predloga zakona, ki so ga vložile poslanske skupine Svoboda, SD in Levica.

Glasujemo. Za je glasovalo 9, nihče proti.

(Za je glasovalo 9.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je amandma sprejet.

Prehajamo na glasovanje o vseh členih skupaj.

Glasujemo. Za je glasovalo 10, nihče proti.

(Za je glasovalo 10.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da so členi oziroma zakon sprejet.

S tem zaključujem drugo obravnavo predloga zakona na matičnem delovnem telesu. Sprejeti amandmaji bodo vključeni v dopolnjen predlog zakona, ki bo sestavni del poročila odbora. V skladu s predpisom oziroma poslovnikom moramo določiti še poročevalca. Predlagam, da je to podpredsednik, gospod Teodor Uranič, s čimer se verjetno strinjate.

Zaključujem to točko dnevnega reda in se vam zahvaljujem za udeležbo.

Prehajamo na 2. TOČKO DNEVNEGA REDA – ZAHTEVA DRŽAVNEGA SVETA ZA PONOVNO ODLOČANJE DRŽAVNEGA ZBORA O ZAKONU O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O TUJIH, ki jo je Državnemu zboru v obravnavo predložil Državni svet 4. 4. 2023 in je objavljena na spletnih straneh v omrežju Državnega zbora.

Kot gradivo imamo na voljo še mnenje Zakonodajno-pravne službe in mnenje Vlade.

K tej točki državnega dnevnega reda so bili vabljeni: Državni svet, Ministrstvo za notranje zadeve in Zakonodajno-pravna služba.

Državni svet je na seji dne 4. 4. 2023 ob obravnavi navedenega zakona na podlagi tretje alineje prvega odstavka 97. člena Ustave Republike Slovenije sprejel zahtevo, da Državni zbor ponovno odloča o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o tujcih. zbor ponovno odloča o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o tujcih. Državni zbor je zakon sprejel na 34. izredni seji dne 28. 3. 2023. Odbor bo navedeno zahtevo obravnaval na podlagi 147. člena Poslovnika Državnega zbora in oblikoval mnenje o zahtevi.

Začenjam obravnavo zahteve in besedo dajem vabljenim na sejo, najprej predstavniku predlagatelja zahteve, državnemu svetniku Andreju Poglajnu. Je tu? (Je.) / oglašanje v dvorani/ Se strinjam. Bom dala besedo najprej, da se v miru usedete, predstavnici Zakonodajno-pravne službe, gospe Miri Palhartinger.