Govor

Rajko Fajt

Spoštovana predsednica, hvala za besedo.

Gospe in gospodje!

Komisija za državno ureditev je opravila razpravo in podprla predlog zakona, seveda je pa v razpravi bilo izpostavljenih nekaj vprašanj, predvsem najprej glede razlogov za selitev področja informacijske varnosti v državni upravi z Ministrstva za digitalno preobrazbo na pristojni nacionalni organ, torej Urad Vlade Republike Slovenije za informacijsko varnost. Ali so še kakšni drugi razlogi za to, razen uskladitve s spremembami zakona o državni upravi? Predstavnik urada je opozoril, da gre pri selitvi področja za ločitev varnostnega vidika od produkcijskega vidika. Prav tako se zastavlja tudi vprašanje, ali bo Urad Vlade Republike Slovenije za informacijsko varnost glede na mnenje Zakonodajno-pravne službe Državnega zbora na predlog zakona v nadaljnji proceduri pripravi kakšne amandmaje, pa smo danes že dobili odgovor, torej smo se na isti točki srečali, kot je že danes bilo pojasnjeno.

Komisijo je prav tako zanimalo, kaj predstavnik Urada Vlade Republike Slovenije za informacijsko varnost meni glede vidika povečanja informacijske varnosti oziroma ali se dela kaj na tem, da bi, kot so nekatere države to že naredile, da bi se prepovedala uporaba določenih aplikacij javnim uslužbencem; zdaj je aktualen tale Tik tok, kajne. Tu je bilo pojasnjeno, da kar se tiče prepovedi ali priporočil za neuporabo določenih aplikacij, je bilo v primeru socialnega omrežja, torej tega TikToka, priporočeno, da se uporaba omeji. So pa v državni upravi že primeri, ko se določenih aplikacij ne sme uporabljati; to je bilo torej tudi pojasnjeno. Prav tako se zastavlja tudi vprašanje, ali se lahko poda ocena Slovenije na področju informacijske varnosti v primerjavi s sosednjimi državami. No, tu nam je bilo pojasnjeno, da nismo med najboljšimi, nismo med najslabšimi, ampak smo nekje v sredini, da pa je vsekakor treba nujno delati še naprej na dvigu odpornosti oziroma informacijske varnosti.

Kot sem že omenil, je komisija predlog zakona podprla. Pa danes je tudi bilo že pojasnjeno, da se z amandmajem rešuje tisto vprašanje, ki je bilo zastavljeno. Hvala.