Govor

Dobro jutro! Lepo pozdravljam članice in člane odbora ter vse vabljene in druge prisotne! Začenjam 21. nujno sejo Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo.

Obveščam vas, da je zadržan in se seje ne more udeležiti poslanec Žan Mahnič. Na seji pa imamo tudi nekaj nadomestnih članov. / pogovarjanje v dvorani/ Prosim za malo tišine. Poslanka Lucija Tacer nadomešča poslanko Tamaro Kozlovič, poslanka Sara Žibrat nadomešča poslanko Tamaro Vonto, poslanec mag. Janez Žakelj nadomešča poslanko dr. Vido Čadonič Špelič, poslanec Rado Gladek nadomešča poslanko Anjo Bah Žibert in poslanec Miha Kordiš nadomešča poslanko Natašo Sukič.

Ker k dnevnemu redu ni bilo predlogov za njegovo spremembo, je določen, kot je bil predlagan s sklicem seje.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG ZAKONA O SPREMEMBAH IN DOPONITVAH ZAKONA O INFORMACIJSKI VARNOSTI, ki ga je je Državnemu zboru v obravnavo predložila Vlada in je bil 24. 3. 2023 objavljen na spletnih straneh Državnega zbora. Kolegij predsednice Državnega zbora je na predlog predlagatelja predloga zakona na 38. seji, 7. 4. 2023, sklenil, da se predlog zakona obravnava po nujnem postopku. Kot gradivo imamo na voljo mnenje Zakonodajno-pravne službe in mnenje Komisije Državnega sveta za državno ureditev.

K tej točki so bili vabljeni: Urad Vlade Republike Slovenije za informacijsko varnost, Zakonodajno-pravna služba in Državni svet.

Amandmaje so vložile stranke koalicije.

Začenjam drugo obravnavo predloga zakona, v kateri bomo opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga zakona. Predlagam, da se razprava o vseh členih in vloženih amandmajih združi, v skladu s prvim odstavkom 128. člena Poslovnika Državnega zbora. Po opravljeni razpravi pa bomo opravili glasovanje o amandmaju ter nato glasovali o vseh členih skupaj. Se strinjamo.

Besedo dajem predstavniku predlagatelja zakona za dopolnilno obrazložitev dr. Urošu Svetetu, direktorju Urada Vlade Republike Slovenije za informacijsko varnost. Izvolite.