Govor

Matjaž Krajnc

Hvala lepa.

Na Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije imamo v potrjenem načrtu za okrevanje in odpornost načrtovanih reform in pripadajočih investicij za 248 milijonov evrov, od tega imamo za skoraj 204 milijone evrov že podpisanih pogodb, v pregledu pa so vloge ali pa objavljeni oziroma pripravljeni javni razpisi za preostali del 45 milijonov. Od 19 mejnikov, ki padejo na naš resor, so 3 mejniki že izpolnjeni. Pri enem mejniku smo v zamudi, to je pri sprejetju strategije za ozelenitev izobraževalne in raziskovalne infrastrukture. Razlog za to zamudo pa je zato, ker je v novembru leta 2021, bila za pripravo strategije sklenjena pogodba z zunanjim izvajalcem, ki v roku svojega dela ni opravil in ga zdaj končujemo sami na ministrstvu. V sled zasledovanja podpore izvedljivih projektov in pa seveda potrebe po zniževanju nepovratnega dela smo, kot je gospod Černač pravilno ugotovil, predlagali umik kampusa Vrazov trg Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani iz nepovratnega dela NOO, ne z namenom ukinitve projekta. Pogodba je namreč podpisana, projekt teče normalno dalje. Predlagali smo ta umik tega projekta iz razlogov kritičnosti, gre namreč za veliko investicijo, v NVO je za te investicije bilo namenjenih 52 milijonov, po predinvesticijski zasnovi projekta je trenutna vrednost 108 milijonov, tako da bomo morali sredstva v vsakem primeru zagotoviti iz alternativnih virov, ker so roki v novo zelo striktni, kritični in lahko ogrozijo realizacijo mejnikov. Zaradi kompleksnosti investicije smo zaradi potrebe po zniževanju, a ne, ta del umaknili in bomo tistih 52 milijonov poiskali iz drugih alternativnih virov, še enkrat pa, kot rečeno, projekt Medicinske fakultete normalno teče dalje.

Iz enakega razloga, zaradi nujnosti nižanja nepovratnega dela smo predlagali tudi znižanje na javnem razpisu za sofinanciranje raziskovalno inovacijskih / nerazumljivo/ 3 do 6 programov, in sicer za 5 milijonov. Razlog za to je, da projekt, razpis ni bil izveden lansko leto v februarju, marcu, torej pred 1 letom in zato 4 letnih projektov, kot so v novo predvideni, ne bi mogli realizirati. Realizirali bomo 3 letne projekte, bomo pa za preostali del potem naknadno, se pravi za leto 2026/2027 poiskali v okviru znanstveno raziskovalne dejavnosti sredstev zanjo, teh dodatnih 5 milijonov, tako, da bodo raziskovalci lahko normalno izvedli projekte.

Znižali smo tudi za 4,7 milijonov evrov, projekt spodbujanja mednarodne mobilnosti slovenskih raziskovalcev, popolnoma iz istega razloga. Namreč Agencija za raziskovalno dejavnost v lanskem letu tega razpisa ni izvedla, izveden je bil letos v začetku leta in je odprt do porabe sredstev, je pa tudi mejnik tako neroden, da predvideva zaključek mobilnosti do 30. 6. 2026, kar pomeni, da bi ga morali zapreti že vsaj pol leta prej, a ne, in dejansko teh sredstev ne bi bilo mogoče niti porabiti, niti mejnika, mejnika deliti.

Bi pa mogoče za konec opozoril na to, da so bili vsi projekti, vsaj v našem resorju, ki so uvrščeni v NVO, v zelo zgodnji pripravljalni fazi, njihove ocenjene vrednosti niso izhajale iz projektne dokumentacije, dodatno pa je k rasti ocenjenih stroškov seveda nepredvideno prispevala energetska kriza in pa dvig gradbenih storitev, gradbenega materiala, zato je potrebno pri realizaciji teh projektov, predvsem pri infrastrukturnih, seveda določiti prioritete in zanje zagotoviti tudi dodatna sredstva.

Toliko na kratko. Hvala lepa.