Govor

Klemen Boštjančič

Hvala. Kot je povedal že predsednik Fiskalnega sveta je bila ocena proračunskih dokumentov za obdobje do leta 2026 objavljena v začetku tega tedna in skladno s četrtim odstavkom 7. člena o fiskalnem pravilu je Vlada do nje pripravlja stališče. V odzivu naj povem, da se Vlada v večjem delu strinja z oceno Fiskalnega sveta. Ob prenehanju izjemnih okoliščin v letu 2024 Vlada predvideva postopno zmanjšanje javnofinančnega primanjkljaja in dolga v deležu BDP v prihodnjih letih. Bodo pa načrti, kot že rečeno, nadalje prilagojeni, ko bo več jasnosti glede, prvič, prihodnosti fiskalnih pravil, drugič tudi glede vsebine prihodnjih reform. Vlada se zaveda pomena dolgoročne vzdržnosti javnih financ, zato namerava te izzive tudi v prihodnje nasloviti. Kot veste, so številne strukturne spremembe že v pripravi, vendar pred dokončnim sprejemom sprememb učinkov v javnofinančne projekcije ni ustrezno vključevati.

Naj izpostavim še to, da se zavedamo številnih tveganj, ki so jim vzpostavljeni javnofinančni načrti, zato bosta v končno verzijo programa stabilnosti vključeni analizo občutljivosti javnega dolga in analiza občutljivosti javnofinančnih prihodkov.

Glede neusklajenosti priprave proračunskih dokumentov pa naj povem, da ocene prihodkov in izdatkov sektorja država, vključene v program stabilnosti 2023, v največji meri vključuje podatke rebalansa državnega proračuna za leto 2023, tako z vidika projekcij neusklajenosti ni.

Hvala.