Govor

Dobro jutro! Članice in člane odbora ter ostale prisotne lepo pozdravljam! Začenjam 20. nujno sejo Odbora za finance.

Obveščam vas, da bo na seji kot nadomestni član namesto poslanke mag. Bojane Muršič bo sodeloval… Ne, pardon, namesto poslanca Soniboja Knežaka bo sodelovala mag. Bojana Muršič in namesto poslanca Franca Breznika mag. Karmen Furman.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje odbora. Ker v poslovniškem roku nisem prejela drugih predlogov v zvezi z dnevnim redom, ugotavljam, da je določen takšen dnevni red, kot ste ga prejeli s sklicem seje.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG ODLOKA O OKVIRU ZA PRIPRAVO PRORAČUNOV SEKTORJA DRŽAVA ZA OBDOBJE 2024-2026.

Predlog odloka je Državnemu zboru predložila Vlada, in sicer 7. 4. 2023. K predlogu odloka je priložen tudi Osnutek programa stabilnosti 2023. Odbor predlog odloka obravnava na podlagi 108., 169.a in 171. člena Poslovnika Državnega zbora. Predlog odloka je uvrščen na 35. izredno sejo Državnega zbora, ki bo v petek, 21. 4. 2023.

K tej točki so bili vabljeni: Ministrstvo za finance, Fiskalni svet, Urad za makroekonomske analize in razvoj ter Zakonodajno-pravna služba.

Poleg predloga odloka ste prejeli še naslednja gradiva: oceno Fiskalnega sveta z dne štirinajstega četrtega, povzetek ocene Fiskalnega sveta z dne 17. 4. 2023, stališče Vlade do ocene Fiskalnega sveta z dne 19. 4. 2023 in mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 18.4. 2023.

Rok za vložitev amandmajev je tekel do začetka obravnave predloga odloka in je sedaj zaključen.

Začenjam drugo obravnavo predloga odloka, v kateri bomo na podlagi 171. člena v povezavi s 126. členom Poslovnika Državnega zbora opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga odloka.

Besedo dajem predstavniku Vlade, da poda dopolnilno obrazložitev k členom predloženega odloka, ministru Klemnu Boštjančiču. Izvolite.