Govor

Hvala.

Prehajamo na določitev dnevnega reda.

S sklicem seje 23. marca 2023 ste prejeli dnevni red seje odborov. Ker k dnevnemu redu skupne seje ni bilo predlogov za razširitev oziroma za umik, je določen dnevni red seje, kot je bil predlagan s sklicem.

Zato prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - STRATEGIJA OBVLADOVANJA DEMENCE V SLOVENIJI DO LETA 2030.

Predlog strategije s predlogom akcijskega načrta za realizacijo ukrepov, ki jih naslavlja strategija, ste prejeli kot gradivo za sejo s sklicem seje.

Na današnjo sejo smo povabili Vlado Republike Slovenije, predstavniki Ministrstva za zdravje, Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, prof. dr. Mojco Zvezdano Dernovšek s Centra za duševno zdravje odraslih, Zdravstveni dom Sevnica, gospo Janjo Romih z Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, prof. dr. Zvezdana Pirtošek in doc. dr. Milico Gregorič Kramberger z UKC Ljubljana, Kliničnega centra za bolezni živčevja, dr. Polono Rus Prelog, Univerzitetna psihiatrična klinika Ljubljana in gospo Štefanijo Lukič Zlobec iz Slovenskega združenja za pomoč pri demenci - Spominčica - Alzheimer Slovenija.

Dodatno smo na sejo povabili tudi predstavnike Ministrstva za solidarno prihodnost.

Prehajamo na obravnavo omenjene točke.

Strategijo obvladovanja demence v Sloveniji do leta 2030 je pripravila delovna skupina, ki jo je imenovalo Ministrstvo za zdravje 20. oktobra 2022. Delovno skupino so sestavljali mag. Nadja Čobal kot vodja delovne skupine, dr. Zdenka Tičar kot namestnica vodje delovne skupine ter naslednji člani dr. Mojca Dobnik, Tanja Petkovič, Janja Romih, dr. Mercedes Lovrečič, dr. Zvezdan Pirtošek, dr. Milica Gregorič Kramberger, dr. Polona Rus Prelog, mag. Tanja Cvetko in Štefanija Lukič Zlobec.

Veseli me, da je danes na tematski skupni seji odborov prisotnih več članov delovne skupine.

Slovenija je država z dolgoživo družbo. Demenca predstavlja enega največjih izzivov dolgožive družbe. Z izrazom demence opisujemo napredujoče in novo nastalo bolezensko stanje, ki se kaže z motnjami spomina, mišljenja, orientacije, prepoznavanja, razumevanja, govornega izražanja, presoje, vedenja, zaznavanja in čustvovanja, ki omejuje posameznikove dnevne aktivnosti in posledično povečuje odvisnost od pomoči s strani druge osebe. Natančna in zgodnja diagnoza omogoča učinkovitejši pristop k obvladovanju bolezni, s čimer se osebi z demenco ter njihovim svojcem olajša soočenje z boleznijo in omogoči lažje načrtovanje prihodnosti. V družbi je še vedno prisotna stigma demence, zato želimo tudi s tematsko sejo, kot je današnja, povečati osveščanje o bolezni in odpreti razpravo o ukrepih, s katerimi bi pristopili k zmanjšanju dejavnikov tveganja za pričetek bolezni, ukrepih za pravočasno obravnavo bolnikov ter uvedbo sistemskih ukrepov, ki vplivajo na učinkovitost obvladanja demence.

Prvo strategijo obvladovanja demence je Slovenija sprejela leta 2016 in je naslavljala obdobje do 2020. Danes se bomo seznanili z drugo tovrstno strategijo, ki naslavlja obdobje do 2030.

Besedo dajem predstavnikom Ministrstva za zdravje, in sicer državnemu sekretarju Tadeju Osterc.

Izvolite.