Govor

Igor Feketija

Hvala za besedo.

Hvala za vabilo in priložnost, da predstavimo cilje in aktivnosti, s katerimi bomo različni deležniki prispevali k obvladovanju demence v Sloveniji.

Z ustanovitvijo Ministrstva za solidarno prihodnost je sicer koordinacija izvajanja te strategije prišla na novo ministrstvo, zato bom kratek in potem predal besedo kolegu Omladiču iz novega ministrstva. Je pa za poudariti, da je pri pripravi strategije sodelovalo tudi Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in da del načrtovanih aktivnosti zajema tudi področje socialnega varstva.

Kakor je maloprej rekla gospa Štefanija Lukič Zlobec, je demenca bolj socialni kot pa zdravstveni problem in zato je ta vidik posebej pomemben. In to področje, torej socialnega varstva, ostaja na našem ministrstvu in tu bomo sodelovali z MSP in ravno sodelovanje vseh prisotnih resorjev, različnih služb, izvajalcev storitev in programov in sodelovanje deležnikov na nacionalni in lokalni ravni je bistveno, ključno za uspešno obvladovanje demence v Sloveniji in za zagotavljanje kakovosti storitev in drugih oblik pomoči za osebe z demenco in za njihove svojce.

Zahvaljujem se vsem, ki že vrsto let opozarjate na potrebe oseb z demenco in s svojim delovanjem omogočate pogoje, ki osebam z demenco zagotavljajo boljše življenje. Nova strategija z akcijskim načrtom pa naj aktivnosti za doseganje posameznih ciljev še bistveno pospeši.

Hvala.