Govor

Samuel Žbogar

Hvala lepa.

Veste, veliko vprašanj izhaja iz članka, ki je bil danes napisan, kot da je to, kar je v članku, že dejstvo. Jaz nič od tega, kar je v članku, ne morem potrditi, ker enostavno še nismo prišli do tja, da bi ugotovili vse zadeve; bom šel po vrsti.

Kdaj smo ugotovili - v petek smo ugotovili, da je bilo ministrstvo bilo napadeno. Napadeno je bilo pa že nekaj časa prej, to je res, ampak v petek smo izvedeli.

Drugič, do kje so segli - to se sedaj ugotavlja in to bo potem v poročilu navedeno.

Kateri računalniki so bili napadeni in kaj je bilo napadeno in ali bo mogoče ugotoviti, do kje vse so imeli dostop. SNAV - ministrstvo še ni zaprosilo za sklic SNAV, ker potekajo trenutno… prvič, ker še nimamo poročila o vseh elementih tega napada, ker se prvenstveno ukvarjamo s čiščenjem sistema in vzpostavitvijo ponovnega varnostnega sistema znotraj naše komunikacije. Potekajo pa pogovori na ekspertski ravni članov SNAV, tako da vsi uradi in ministrstva, ki morajo biti vključena, so že vključeni v tej izmenjavi.

Ministrica je trenutno v Afriki, ker je kandidatura za Varnostni svet skupna prioriteta. To ne pomeni, da ukrepi niso sprejeti doma, kot so potrebni. Z ministrico bomo tudi danes popoldne imeli ponovno telefonski pogovor. Tako nadzoruje zadeve od tam, kjer je, medtem ko tukaj tehniki in drugi delajo to, kar je potrebno, da se dela.

Kitajskega veleposlanika nismo povabili na pogovor, ker trenutno nimamo še nobene potrditve, katera država stoji za tem napadom.

Hvala.