Govor

Dobro jutro vsem članom obeh parlamentarnih delovnih teles!

Pričenjam tudi 10. sejo Mandatno-volilne komisije.

Danes upravičenih nimamo, imamo pa nekaj nadomeščanj, in sicer Dejan Kaloh nadomešča poslanko Jelko Godec, potem Andreja Kert nadomešča Moniko Pekošak, Lenart Žavbi nadomešča Boruta Sajovica in Zoran Mojškerc nadomešča Anjo Bah Žibert.

S sklicem seje ste prejeli tudi naslednji dnevni red: 1. točka - Predlog za imenovanje generalnega državnega tožilca, ki ga bomo, kot je povedala kolegica Lena, obravnavali skupaj z Odborom za pravosodje, 2. točka - Nadzor po 21. členu Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, 6. aprila 2023 pa sem predlagala tudi razširitev dnevnega reda seje z naslednjimi točkami, 1.a točka - Predlog za razširitev in imenovan za razrešitev in imenovanje člana Sveta Agencije za energijo, 1.b - Predlog za izvolitev v sodniško funkcijo na sodniško mesto okrožne sodnice na Okrožnem sodišču v Novem mestu in pa 1.c Predlog sklepa o imenovanju člana Sveta Fundacije za financiranje športnih organizacij v Republiki Sloveniji. Ali želi kdo v imenu poslanske skupine predstaviti stališče o predlogih za razširitev? Ugotavljam, da ne.

Torej prehajamo na glasovanje o predlogih za razširitev dnevnega reda. Glasujemo samo člani Mandatno-volilne komisije, ki imamo številke glasovalnih naprav od 21 do 40. Torej bodite pozorni, od 21 do 40 glasujemo. A ha, vmes pa imamo še eno pooblastilo in sicer, Milan Jakopovič nadomešča dr. Mateja Tašnerja Vatovca.

Glasujemo o predlagani razširitvi dnevnega reda seje z novo 1.a točko.

Glasujemo. Za je glasovalo 18 poslank in poslancev, proti nihče.

(Za je glasovalo 18.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je predlog sprejet.

/ oglašanje iz dvorane/

Dvakrat, sem vas opozorila, kolegice in kolegi. V redu.

Glasujemo. Za je glasovalo 16 poslank, proti nihče.

(Za je glasovalo 16.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je predlog sprejet.

Glasujemo o predlagani razširitvi dnevnega reda seje z novo 1.b točko.

Glasujemo. Za je glasovalo 17 poslank in poslancev, proti nihče.

(Za je glasovalo 17.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je predlog sprejet.

In še nova 1.c točka.

Glasujemo. Za je glasovalo 48 poslank in poslancev, proti nihče.

(Za je glasovalo 14.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je tudi ta predlog sprejet.

Kot že običajno ste tudi tokrat nekatera gradiva za današnjo sejo prejeli v varovani predal v sistemu Udis, ker vsebuje osebne podatke, zato vas prosim, če jih v nadaljevanju nameravate navajati, da me seveda opozorite, da bomo v tem primeru sejo zaprli za javnost.

PREHAJAMO TOREJ 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, IN SICER NA PREDLOG ZA IMENOVANJE GENERALNEGA DRŽAVNEGA TOŽILCA, KI GA JE DRŽAVNEMU ZBORU PREDLOŽIL DRŽAVNOTOŽILSKI SVET.

Delovno gradivo predloga sklepa ter del obrazloženega predloga Državnotožilskega sveta s kandidatovim šestletnim strateškim programom dela Državnega tožilstva, so objavljeni na spletni strani Državnega zbora, celoten predlog Državnotožilskega sveta z vsemi prilogami pa ste poslanke in poslanci zaradi varstva podatkov prejeli v Udis.

K tej točki dnevnega reda sta vabljena predsednik Državnotožilskega sveta gospod Igor Lučovnik in pa kandidat Drago Šketa, ki ju oba prav lepo pozdravljam.

Generalnemu državnemu tožilcu bo v maju 2023 potekel šestletni mandat, zato Državnotožilski svet Državnemu zboru v ponovno imenovanje za generalnega državnega tožilca predlaga kandidata Draga Šketo. Državni zbor povabi kandidata, da predstavi svoj strateški program in poda morebitna dodatna pojasnila v zvezi s svojo prijavo. Predstavitev je odprta za javnost.

Predlog obravnavamo na skupni seji dveh delovnih teles, na kateri se bo Odbor za pravosodje kot zainteresirano delovno telo za obravnavo problematike, ki se nanaša na organizacijo in status državnega tožilstva seznanil in opredelil do strateškega programa kandidata. Mandatno-volilna komisija kot matično delovno telo pa bo oblikovala predlog odločitve v zvezi z imenovanjem kandidata za Državni zbor.

Uvodoma dajem besedo predsedniku Državnotožilskega sveta, gospodu Igorju Lučovniku za obrazložitev predloga.

Izvolite.