Govor

Jonika Marflak Trontelj

Hvala lepa za besedo.

Pozdravljeni poslanke in poslanci, spoštovani gostje! Sodni svet je Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o upravnem sporu, to je novelo ZUS-1C, obravnaval na svoji seji 16. februarja, torej pred vložitvijo amandmajev. Seveda podpiramo spremembo zakonske ureditve, ki bi povečala učinkovitost odločanja Upravnega sodišča, ocenjujemo pa, da ni razloga, da se določbe o spremembi sestave senatov oziroma odločanja po sodniku posamezniku ne bi začele uporabljati tudi za spore, ki so že v teku, ker če to ne bi bilo tako, bi se ti učinki odložili šele na nek prihodnji čas, torej bi bilo zamaknjeno to učinkovanje novele spremembe sestave sodišča lahko tudi za leto ali več, kar po našem prepričanju ne bi bilo ustrezno. In tudi ne vidimo, da bi v bistvu bila lahko kakorkoli okrnjena zaščita strank. To bi bilo zagotovljeno s tem, da bi se v prehodno določbo navedlo, da se zakonske spremembe ne uporabljajo le za tiste primere, ko je bila zadeva že obravnavana bodisi na seji senata bodisi na glavni obravnavi. Seveda z veseljem ugotavljamo, da je bil takšen amandma prehodne določbe, ki je sledil temu našemu predlogu, že podan in seveda ga pozdravljamo.

Sodni svet tudi poziva Državni zbor, da je treba v noveli ZUS-1C zaradi sistemskih razlogov poenotenja pravnih sredstev vključiti tudi prehodno določbo o tem, da se v Zakonu o mednarodni zaščiti ukine pritožba na Vrhovno sodišče v vseh zadevah mednarodne zaščite, ki je bila vnesena s prejšnjo novelo in povzroča podaljševanje do nastopa pravnomočnosti teh postopkov in preobremenjenosti Vrhovnega sodišča s temi zadevami.

Nadalje menimo, da se s predlogom novele ZUS-1C ponovno znižuje raven varstva ustavne pravice strank do glavne obravnave, kar po našem mnenju temelji na zmotni razlagi odločbe Ustavnega sodišča v zadevi Zidar. Da bi Ustavno sodišče pričelo z nekim tihim odstopanjem od svojih prejšnjih stališč, še posebej ob tako pomembnem vprašanju, kot je pravica do glavne obravnave, je po našem mnenju neverjetno. Nenazadnje pa želimo ponovno opozoriti, da je temeljni problem treba nasloviti z zagotovitvijo potrebnega števila sodnikov in sodnega osebja na upravnem sodišču, ker se na tem področju bistveno povečuje število zahtevnih zadev in s tem tudi čas potreben za odločanje.

Hvala lepa.