Govor

Dobro jutro! Lepo pozdravljeni! Začenjamo 12. sejo Odbora za pravosodje.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti oziroma zaenkrat vidim, da ste se vi… Samo trenutek prosim. Gospod Lenart, v redu, vsi smo prisotni.

Ker k dnevnemu redu ni bilo predlogov za spremembo, je določen dnevni red seje, kot je bil predlagan s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG ZAKONA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O UPRAVNEM POSTOPKU.

Predlog zakona je Državnemu zboru v obravnavo predložila Vlada in je bil 3. 2. 2023 objavljen na spletnih straneh Državnega zbora.

Na zahtevo skupine poslank in poslancev s prvopodpisanim mag. Borutom Sajovicem je Državni zbor na svoji 7. redni seji, 23. 2. 2023, o predlogu zakona opravil splošno razpravo in sklenil, da je primeren za nadaljnjo obravnavo. Kot gradivo, objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora, imamo na voljo mnenje Zakonodajno-pravne službe, mnenje Sodnega sveta, mnenje Komisije Državnega sveta za državno ureditev, dopis Upravnega sodišča in dva dopisa Vrhovnega sodišča.

K točki dnevnega reda so bili vabljeni Ministrstvo za pravosodje, Zakonodajno-pravna služba, Državni svet, Sodni svet, Vrhovno sodišče, Upravno sodišče, Državno odvetništvo ter Odvetniška zbornica Slovenije.

V poslovniškem roku so amandmaje vložili Poslanska skupina SDS, poslanske skupine Svoboda, SD in Levica ter jaz kot poslanka Grgurevič, ki pa ga na tem mestu umikam vsled določenih sprememb s strani Ministrstva za pravosodje oziroma koalicijskih amandmajev. Pregled amandmajev ste prejeli. Pri tem bi želela opozoriti, da pregled ne vsebuje amandmaja Poslanske skupine SDS za novi 26.a člen, ki je ta trenutek preuranjen, novelira namreč Zakon o mednarodni zaščiti. Trenutna novela navedenega zakona, ki je sicer že bila sprejeta v okviru novele Zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev, namreč še ni začela veljati, bomo pa potem v okviru razprave na seji Državnega zbora to lahko obravnavali, s čimer se tudi strinjam.

Začenjam drugo obravnavo predloga zakona, v kateri bomo opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga zakona. Odboru predlagam, da se razprava o vseh členih in vloženih amandmajih združi v skladu s prvim odstavkom 128. člena Poslovnika Državnega zbora. Po opravljeni razpravi bomo opravili glasovanje o amandmajih ter nato glasovali o vseh členih skupaj, če se strinjate.

Besedo dajem vabljenim na sejo. Ali želi predlagatelj zakona podati dopolnilno mnenje? Prosim, izvolite, gospa državna sekretarka mag. Valerija Jelen Kosi.