Govor

Lep pozdrav!

Jaz bi imela kar nekaj vprašanj v zvezi s spremembami in dopolnitvami statuta RTV. Namreč, Nadzorni svet RTV je na predlog generalnega direktorja ter ob predhodnem soglasju programskega sveta dne 25. maja 2022 na 5. redni seji sprejel spremembe in dopolnitve statuta RTV Slovenija, ki so bile objavljene v Uradnem listu 8. 7. 2022. In sicer, med temi uveljavljenimi spremembami je bilo kar nekaj takih, ki so pri zaposlenih na RTV in pa pri strokovni javnosti naletele na ostre kritike. Med drugim recimo to, da je informativni program Televizije Slovenija se razdelil v dve uredniško producentski enoti, in sicer v informativna programa prvega in drugega programa, ter sama reorganizacija MMC. Glede na to, da sta gledanost informativnega programa in klikanost MMC v zadnjem letu izrazito oziroma zelo močno padli, bi bilo smiselno, torej vas naprošam kot predstavnika nadzornega sveta, odziv glede tega. Kako je možno, da se nadzorni svet, recimo, kajne… Kako se torej odzivate na to, na učinke te reorganizacije?

Poleg tega je tudi svet delavcev oziroma zaposlenih na RTV so opozorili, da se nove določbe statuta tudi ne izvajajo oziroma se niso izvajale v letu 2022. V skladu s prehodnimi določbami bi namreč moral generalni direktor organiziranost RTV Slovenija uskladiti s temi spremembami v šestih mesecih od njihove uveljavitve, v istem roku pa uskladiti tudi splošne akte zavoda, saj mesti odgovornih urednikov drugega informativnega programa in MMC v letu 2022 po uveljavitvi statutarnih sprememb nista bili zasedeni. Pa me tudi tukaj zanima komentar vas kot predstavnika nadzornega sveta, ker to so resne stvari.

Nadalje, v zvezi z nadzorom poslovanja. Splošna in temeljna pristojnost nadzornega sveta je seveda nadzor nad poslovanjem RTV. Zato se tukaj postavlja zelo resno vprašanje, ali je bil ta vaš nadzor v posameznih segmentih resnično ustrezen, resnično zadosten. Recimo, iz vašega poročila ni razvidno, da bi vi opozarjali vodstvo RTV na nepravilnosti oziroma kakorkoli zahtevali dodatna pojasnila, kaj šele, da bi naložili kakršnekoli ukrepe iz svoje pristojnosti. Namreč, iz vašega poročila - zdaj govorimo o vašem poročilu - izhaja predvsem, da ste se seznanjali z dokumenti in očitno nekritično potrjevali vse predloge generalnega direktorja.

Še posebej pa bi izpostavila dve področji. In sicer, kot sem že prej omenila, glede padanja gledanosti posameznih oddaj na RTV, kar se odraža oziroma se bo navsezadnje neizogibno odrazilo v manjših komercialnih prihodkih. To so pač realne posledice takih stvari, kot je padanje gledanosti, padanje klikanosti MMC, kar sem prej omenila, in tako naprej. In pa glede kadrovske politike, zaposlovanja novih kadrov, prisilno upokojevanje, odpravnine, kar seveda tudi neizogibno vpliva na finančna sredstva RTV oziroma na njihovo racionalno rabo. Oziroma, če sem malo bolj natančna, od vodstva niste zahtevali vseh potrebnih aktov, ki jih javni zavod mora imeti, predvsem pa katalog potrebnih delovnih mest po organizacijskih enotah, kar bi lahko bilo za ugotavljanje ukinjanja delovnih mest v okviru programov presežnih delavcev, kar je ključno. In kolikor sem seznanjena, izdano je bilo več kot 170 odločb za odpoved delovnih razmerij iz poslovnih razlogov. In tu se sprašujemo, ali je vse to skladno z zakonodajo. Zato pričakujem resna in argumentirana pojasnila. Tudi iz poročila, vašega, ne izhaja, da bi ustrezno nadzorovali delovanje vodstva RTV pri sklepanju najemnih pogodb s honorarnimi sodelavci, kjer izpostavljam nevarnost, da so s tem po vsej verjetnosti nastali mnogi elementi delovnih razmerij, kar bi ponovno pomenilo oškodovanje javnih sredstev. Mislim, to so zelo resne stvari in to se od nekega nadzornega sveta pač pričakuje. In to iz vašega poročila resnično ni razvidno. Se pravi, da niste zaznali nevarnosti oškodovanja javnih sredstev. Da, recimo, ob sklenitvi aneksa številka 14, ki v svojem 7. členu zagotavlja vsem vodilnim, ki bi bili razrešeni, do dvajset plač oziroma razliko med sedanjim in novim delovnim mestom za dvajset mesecev. Iz vašega poročila se vidi, da te nevarnosti očitno niste zaznali oziroma ste bili brezbrižni do nje ali kakorkoli to že komentiram, pa čeprav je bilo to povedano na seji programskega sveta in tudi v sporočilu generalnega direktorja zaposlenim.

Tako vas sprašujem, kako lahko ocenjujete svoje delo kot ustrezno, če omenim samo teh nekaj stvari; še več jih je, pa lahko pozneje v razpravi še nadaljujemo. Hvala lepa zaenkrat.