Govor

Borut Rončević

Spoštovani predsednik, spoštovane poslanke, spoštovani poslanci, predstavniki ministrstva! Hvala za besedo. Hvala za razumevanje oziroma za upoštevanje moje službene odsotnosti, ki se bo začela naslednji teden in tudi moje iskreno opravičilo za neudeležbo ob prejšnjem vabljenju. Kakorkoli nam informacijska tehnologija življenje olajšuje in pospešuje, včasih tudi kakšno reč vrže v kakšen predal, ki ga redno ne kontroliraš. Prejeli ste poročilo o delu Nadzornega sveta RTV, ki ga je nadzorni svet tudi sprejel, preden smo ga vam poslali v obravnavo. Jaz nerad berem gradiva, ki ste jih predstavnice in predstavniki našega ljudstva prejeli, zato bi samo izpostavil nekaj pomembnih poudarkov, da bomo vsi skupaj razumeli naše delo.

Nadzorni svet ima v tej hiši RTV Slovenija specifično nalogo, ki je opredeljena z zakonom in statutom. Ta naloga vsebuje naslednje: sprejema statut zavoda, sprejema finančni načrt in letno poročilo in odloča o uporabi morebitnega presežka prihodkov nad odhodki, določa ceno storitev, ki niso del javne službe, določa način prijavljanja in začasnega ali trajnega odjavljanja sprejemnikov, podrobneje določa način plačevanja prispevkov za sprejemnike ter kriterije za odpis, delni odpis, odlog in obročno plačilo skladno z zakonom odloča o tarifah in drugih pogojih za oddajanje programov drugih izdajateljev, nadzira gospodarnost in zakonitost poslovanja, nadzira vodenje poslovnih knjig in pregleduje periodične obračune in opozarja na neustreznost finančnega poslovanja ter predlaga ukrepe za izboljšanje dela. Točno to so naše naloge. Nadzorni svet ne vodi zavoda, to je treba poudariti, kajti v javnih razpravah in osebnih komunikacijah, ki jih nadzorniki prejemamo, in tudi občasno v tej hiši, na razpravah, na katerih sem bil, sem imel čast, da sem bil povabljen, se pojavljajo drugačna mnenja oziroma drugačne misli. Se pravi, mi nismo poslovodstvo, mi tudi nismo disciplinska komisija, ne ukvarjamo se z idejami, ampak s številkami, členi in pa paragrafi. In nadzorni svet pod mojim vodenjem deluje strogo v okviru teh omejitev pristojnosti. V začetku našega mandata v novi sestavi, pretežno novi sestavi, se je občasno seveda pojavila želja po razpravljanju o zadevah ali celo o sprejemanju sklepov, ki sodijo pod pristojnosti vodstva ali pa morda programskega sveta ali pa nikogar od teh, vendar pa teh praks nismo dopuščali. Občasno se še vedno pojavijo s strani manjšega dela nadzornikov kakšne pobude, ki so posledica kakšnih specifičnih, popolnoma razumljivih interesov, pogosto tudi manjšega pravnega neznanja, vendar pa seje v nasprotju s sejami v zaključku prejšnjega mandata, ko je bila RTV pol leta brez učinkovitega nadzora, potekajo ustrezno.

Nadzorni svet se je prvič sestal na seji 20. 1. 2022, za predsednika so izvolili mene, ter na 2. redni seji 9. 2. 2021 za namestnico predsednika izvolili dr. Tamaro Besednjak Valič. V letu 2022 smo se sestali na vseh predvidenih enajstih rednih sejah, udeležba na sejah je bila visoka, 90 %, posamezne seje so v povprečju trajale dve uri. Člani delujejo, so delovali in še vedno delujejo v štirih delovnih telesih oziroma odborih, ki so imeli v letu 2022 skupaj devet sej; lahko pa poudarim, da je ta dinamika v letu 2023 še večja. Seje so potekale tekoče in naš nadzor nad RTV je po našem mnenju ustrezen. Ostale poudarke o našem delu pa ste seveda prejeli v našem poročilu.

Hvala za besedo.