Govor

Hvala lepa, predsednica za besedo.

Jaz bom takoj rekel, da ne bom podprl predlaganega sklepa, da se skliče ta javna obravnava 4. maja, mi bi pričakovali, 9. maja, se opravičujem, na dan Evrope, v redu, 9. maja, potem pa še slabše. Glejte, tako kot je kolegica Alenka dejala, zdaj bi pričakovali potem, da se o tej tematiki pogovarjamo in naslednji teden ali pa čez 14 dni, ne pa da to zdaj še za mesec in pol prestavljamo. Spisek je dolg, torej predlagateljev oziroma teh, ki bodo prisostvovali temu, tej javni predstavitvi, pa bom kratek, glejte, čas je, da začne ta Vlada delati. Jaz sem sam podprl na tej javni obravnavi oziroma na splošni obravnavi tega zakona, sem celo zdajle pogledal magnetogram in sem dejal, da sem vesel, da je Inštitut 8. marec, pozor ljudi k podpisom, da bomo vsaj preko tega provladnega inštituta dobili ta prepotreben zakon, ki ni šel prvič skozi, ko smo ga mi vložili že 1. junija, če se ne motim, lansko leto, potem ni šel skozi, ko smo ga vložili konec avgusta lanskega leta, zdaj bomo pa še imeli ne vem koliko razprav in na koncu bo Vlada rekla: »Ja, to ne moremo narediti.«

In kaj bo potem? Nič ne bo. Tako, da jaz bi res lepo prosil in tukaj pozivam tako poslance, tudi tiste, ki ste sopodpisali ta predlog zakona, lepo ste takrat piarovsko objavljali, meni se zdi, da bi bilo to avgusta ali septembra lansko leto, kako podpisujete ta zakon Inštituta 8. marec, sedaj, ko je pa treba imeti jajca, stisniti tipko za, ste pa proti. Tako, da jaz vas lepo prosim no, da enkrat zdaj za vselej to problematiko, ki je bila že reševana leta dva 2008, vsaj za dijake takrat pod prvo Janševo vlado, da se pač po 15-ih letih tega res lotimo in da podpremo dobre rešitve. seveda smo pa tudi mi v SDS se pripravili na današnjo sejo odbora, pripravili amandmaje, ki bi reševali v veliki meri te stiske, ki ste jih tudi našteli iz ministrstva in potem bi se lažje tudi pogovarjali o konkretnih časovnicah in tako naprej.

Tako, da jaz bom glasoval proti temu datumu, predvsem zato, ker se mi ne zdi logično, da bi zdaj še en mesec pa počakali na to javno predstavitev mnenj, to lahko opravimo drug teden in če bi bil rok, ne vem, 4. april, bi jaz to podprl, zdaj bomo pa en mesec v prostem teku, je pa čisto nesmisel.

Hvala lepa.